Το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά θέσεων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, δημιουργώντας ερωτήματα για τη βιωσιμότητα της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που τέθηκε σε εφαρμογή την περασμένη Τετάρτη. Η συμφωνία, με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ και της Γαλλίας, είχε στόχο να σταματήσει η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, μετά από έναν χρόνο διασυνοριακών συγκρούσεων που κλιμακώθηκαν σε πόλεμο τον Σεπτέμβριο.

Επιθέσεις και Αντιδράσεις

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τέσσερις αεροπορικές επιθέσεις, περιλαμβανομένων χτυπημάτων σε εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ κοντά στη Σαΐντα και στόχους στα σύνορα Συρίας-Λιβάνου. Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ANI του Λιβάνου, καταγράφηκαν βομβαρδισμοί από drones, πυρά πυροβολικού και επιδρομές στην περιοχή της Τύρου.

Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι στοχεύουν στρατιωτικές υποδομές και όπλα της Χεζμπολάχ, ενώ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε πως ο στρατός «θα διατηρήσει απόλυτη ελευθερία δράσης» στον Λίβανο, αν η Χεζμπολάχ παραβιάσει τη συμφωνία.

Καταστροφικές Συνέπειες

Η σύγκρουση έχει ήδη οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες, με 3.961 θανάτους στον Λίβανο, κυρίως από τον Σεπτέμβριο, ενώ το Ισραήλ θρηνεί 129 νεκρούς (82 στρατιωτικούς και 47 πολίτες). Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι και από τις δύο πλευρές έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Όροι της Συμφωνίας Κατάπαυσης του Πυρός

Η συμφωνία προβλέπει την προοδευτική αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τον νότιο Λίβανο μέσα σε 60 ημέρες. Η Χεζμπολάχ οφείλει να αποσυρθεί βόρεια του ποταμού Λιτάνι και να διαλύσει στρατιωτικές υποδομές στον νότο. Η εφαρμογή της βασίζεται στην απόφαση 1701 του ΟΗΕ, που είχε τερματίσει τον προηγούμενο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ το 2006.

Ανθρωπιστική Κρίση στη Γάζα

Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται με στόχο την εξουδετέρωση της Χαμάς. Η ανθρωπιστική κατάσταση είναι καταστροφική, με 44.382 θανάτους, κυρίως αμάχων, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, που θεωρούνται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.

Εσωτερική και Διεθνής Κριτική

Η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός έχει αμφισβητηθεί από πολιτικούς και αναλυτές. Στο Ισραήλ, ο πρώην υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιααλόν προκάλεσε σάλο καταγγέλλοντας «εθνική εκκαθάριση» από την κυβέρνηση Νετανιάχου στη Γάζα. Την ίδια στιγμή, οι Ευρωπαϊκές Αρχές Αεροπορίας συνιστούν αποφυγή πτήσεων στον λιβανικό εναέριο χώρο.

Παρά τις ελπίδες για αποκλιμάκωση, η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με τους πολίτες και στις δύο πλευρές να ζουν υπό τον φόβο νέων εχθροπραξιών.

Διαβάστε ακόμη: