Η Ισπανία δεσμεύθηκε χθες Κυριακή να δωρίσει 20 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις εμβολίων εναντίον της COVID-19 σε φτωχά κράτη, αυξάνοντας στα 50 εκατ. τον συνολικό αριθμό των δόσεων που έχει υποσχεθεί να διανείμει.

«Το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να εγγυηθούμε παγκόσμια και δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια εναντίον της COVID-19», συνόψισε ο Ισπανός πρωθυπουργός, ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Ρώμη μετά το πέρας της συνόδου της G20.

«Δεσμευόμαστε να αυξήσουμε σημαντικά τόσο την προμήθεια όσο και την πρόσβαση και τη χορήγηση εμβολίων σε αναπτυσσόμενες χώρες», συνέχισε.

«Για να συμβάλει σε αυτόν τον στόχο με χειροπιαστό τρόπο, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα τηρήσει τη δέσμευσή της να δωρίσει 30 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων ως το τέλος της χρονιάς και θα δωρίσουμε 20 εκατ. επιπλέον δόσεις κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών του 2022», πρόσθεσε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Η Ισπανία δεσμεύθηκε τον Σεπτέμβριο να δωρίσει 7,5 εκατ. επιπλέον δόσεις εμβολίων στον διεθνή μηχανισμό COVAX, αυξάνοντας τότε στα 30 εκατ. δόσεις την ποσότητα που υπόσχεται να διανείμει.

Με το 88,5% του πληθυσμού της να έχει πλέον εμβολιαστεί πλήρως, η Ισπανία μπορεί να καυχιέται για μια από τις καλύτερες εμβολιαστικές καλύψεις στην Ευρώπη.

Η χώρα της Ιβηρικής με περίπου 45 εκατ. πολίτες μετράει λίγους περισσότερους από 87.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του ισπανικού υπουργείου Υγείας.