Ένα νέο, πολύ ρευστό ποτάμι λάβας αναβλύζει σήμερα στην ισπανική νήσο Λα Πάλμα, όπου το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα έχει ήδη εκτοξεύσει 80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μάγματος, από τότε που εισήλθε σε εκρηκτική δραστηριότητα πριν από περίπου δύο εβδομάδες, έγινε γνωστό από τις αρχές.

Σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Ισπανίας, η νέα αυτή εκροή ξεκίνησε γύρω στις 02.30 τοπική ώρα, μετά την εμφάνιση ενός νέου ανοίγματος στο πλαϊνό τμήμα του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα, στο αρχιπέλαγος των Καναρίων.

Σε βίντεο που τραβήχτηκαν από ψηλά και ανήρτησαν στο διαδίκτυο το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Ισπανίας και το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας των Καναρίων διακρίνεται ένα εντυπωσιακό ποτάμι διάπυρης λάβας να ανοίγει δρόμο στο καμένο έδαφος.

Η Λάβα

Το νέο αυτό ποτάμι προστίθεται στη λάβα που συνεχίζει σήμερα να συσσωρεύεται στον Ατλαντικό Ωκεανό, σχηματίζοντας μια τεράστια πλατφόρμα μάγματος, η επιφάνεια της οποίας ξεπέρασε τα 200 στρέμματα και συνεχίζει να αυξάνεται.

Από τότε που εξερράγη στις 19 Σεπτεμβρίου, το Κούμπρε Βιέχα έχει εκτοξεύσει «80 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μάγματος», δήλωσε ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης των Καναρίων Άνχελ Βίκτορ Τόρες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η διπλάσια ποσότητα από εκείνη που εκλύθηκε το 1971 από το γειτονικό ηφαίστειο Teneguia, σε διπλάσιο χρόνο.

Το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα εισήλθε σε φάση εκρηκτικής δραστηριότητας τη 19η Σεπτεμβρίου.

Οι φόβοι των ειδικών 

Οι αρχικοί φόβοι των ειδικών για εκρήξεις κατά τη μίξη της ηφαιστειακής μάζας με το νερό δεν επιβεβαιώθηκαν, όμως υπάρχουν ακόμα ανησυχίες ότι τα αέρια που εκλύονται είναι τοξικά. Μέχρι στιγμής πάντως η ποιότητα της ατμόσφαιρας του αέρα στην περιοχή κρίνεται ικανοποιητική.

Στο πέρασμά του το ποτάμι της λάβας αφήνει την απόλυτη καταστροφή. Η λάβα που έπεσε στη δυτική ακτή της Λα Πάλμα έχει σχηματίσει βράχο και έχει μεγαλώσει το νησί.

Στο ηφαίστειο Κούμπρε Βίεχα άνοιξε και Τρίτη ρωγμή μετά από 8 νέους σεισμούς. Οι ειδικοί περιμένουν τώρα να δουν αν η λάβα από τη νέα ρωγμή θα ενωθεί με την κύρια ροή από την περιοχή του ηφαιστείου που καταλήγει στον Ατλαντικό Ωκεανό.