Οι αρχές στην ισπανική νήσο Λα Πάλμα διέταξαν τους κατοίκους τριών παράκτιων πόλεων, περίπου 3000 ανθρώπους, να μείνουν στα σπίτια τους σήμερα, αφότου ένα νέο ποτάμι λάβας κατέληξε στον ωκεανό, με αποτέλεσμα να υψωθούν στον ουρανό πυκνά σύννεφα εν δυνάμει τοξικών αερίων.

Ένα τρίτο ποτάμι λάβας από το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχα, το οποίο βρίσκεται σε εκρηκτική δραστηριότητα εδώ και δύο μήνες, έφθασε στη θάλασσα γύρω στις 12.00 τοπική ώρα, λίγα χιλιόμετρα βορειότερα από το σημείο όπου κατέληξαν τα δύο προηγούμενα.

Βίντεο που κατέγραψε μη επανδρωμένο αεροσκάφος των τοπικών αρχών δείχνει λευκά σύννεφα να υψώνονται πάνω από το νερό, την ώρα που το καυτό, κόκκινο τετηγμένο πέτρωμα γλιστράει από μια πλαγιά προς τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Διοξείδιο του θείου στην ατμόσφαιρα

Οι αρχές έδωσαν εντολή στους κατοίκους στο Ταζακόρτε, το Σαν Μπορονδόν και τμήματα από το Ελ Γκαρδόν να μείνουν στα σπίτια τους, κλείνοντας τα παράθυρα και τις πόρτες, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή σπρώχνουν τα νέφη προς το εσωτερικό της νήσου.

Στρατιώτες από τη Μονάδα Εκτάκτων Περιστατικών του Στρατού αναπτύχθηκαν για να μετρήσουν την ποιότητα του αέρα στην περιοχή.

Επιπλέον, έκλεισε το αεροδρόμιο και είναι πιθανόν να παραμείνει κλειστό για έως και 48 ώρες λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, δήλωσε ο Μιγκέλ Άνχελ Μουρκουένδε, τεχνικός διευθυντής της επιτροπής ανταπόκρισης της έκρηξης του ηφαιστείου.

Οι κάτοικοι στην πρωτεύουσα Σάντα Κρουζ κλήθηκαν να φορούν μάσκες για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε η εκρηκτική δραστηριότητα του ηφαιστείου, λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων και διοξειδίου του θείου στην ατμόσφαιρα, εξήγησε ο ίδιος.