Η καταιγίδα “Φιλομένα” ίσως να έφερε μαζί της και έναν ιστορικό χιονιά για την Ισπανία, τον “χιονιά του αιώνα”, όπως υποστηρίζουν οι περισσότεροι μετεωρολόγοι καθώς η τελευταία φορά που χιόνισε στην Μαδρίτη ήταν μόλις το 1971. Αν και όλα δείχνουν ότι η σημερινή κακοκαιρία ξεπερνά αυτήν του 1971, αφού επηρεάζει 45 επαρχίες της χώρας με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που έφθασαν μέχρι τους μείον 35 βαθμούς Κελσίου.

Περισσότερες από 300 οδικές αρτηρίες κλειστές, ατέλειωτες ουρές αυτοκινήτων, το αεροδρόμιο της Μαδρίτης έκλεισε χθες βράδυ λόγω της χιονόπτωσης αλλά και της περιορισμένης ορατότητας και πάνω από 50 πτήσεις ακυρώθηκαν. Τα δρομολόγια τρένων επίσης ακυρώθηκαν χθες βράδυ όπως και τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων και ο προαστιακός. Θερμοκρασίες κάτω του μηδενός στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Είναι η πρώτη φορά που η Μετεωρολογική υπηρεσία κηρύσσει την Αυτονομία της Μαδρίτης σε κόκκινο συναγερμό. Κάτι αντίστοιχο είχε να συμβεί εδώ και 50 χρόνια. Η κακοκαιρία πλήττει κυρίως τα κεντρικά της χώρας αν και οι χιονοπτώσεις παρατηρούνται στο σύνολο της χώρας. Ακόμα και στα Κανάρια Νησιά με το τροπικό κλίμα έπεσε χιόνι. Ο δήμαρχος της Μαδρίτης ζήτησε από τους πολίτες να παραμένουν στα σπίτια τους και ενημέρωσε ότι έχουν κλείσει όλα τα τούνελ της πόλης.

Στρατιώτες διέσωσαν σήμερα οδηγούς παγιδευμένους στα οχήματά τους για ώρες σε δρόμους γύρω από τη Μαδρίτη, όμως τα χειρότερα αναμένονται, καθώς προβλέπονται για σήμερα άλλα 20 εκατοστά χιονιού.

«Συνεχίζουμε τις επιχειρήσεις διάσωσης στους αυτοκινητοδρόμους A4, A5, M40 και M607», ανακοίνωσε στο Twitter η Μονάδα Στρατιωτικών Έκτακτων Αναγκών, η οποία ανέπτυξε 147 στρατιώτες.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαδρίτης κάλεσε τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους.
Τουλάχιστον 400 οδικές αρτηρίες αντιμετωπίζουν προβλήματα ή έχουν κλείσει εντελώς και 1.300 φορτηγά αυτοκίνητα παραμένουν εγκλωβισμένα στην επαρχία της Γουαδαλαχάρα λόγω του ύψους του χιονιού. Ενώ 150 φορτηγά βρίσκονται επίσης αποκλεισμένα κοντά στην πόλη Άβιλα. Οι αλυσίδες είναι υποχρεωτικές στο σύνολο της χώρας.

Προβλήματα επίσης παρατηρούνται στην ηλεκτροδότηση αρκετών περιοχών από κολώνες του ηλεκτρικού ρεύματος που έπεσαν από το χιόνι. Η ειδική υπηρεσία του Στρατού βοηθά στον απεγκλωβισμό 400 οδηγών που αποκλείστηκαν από το χιόνι με τα αυτοκίνητα τους στην Αυτονομία της Μαδρίτης.

«Εξαιτίας της πρόγνωσης για χιονοπτώσεις και για λόγους ασφαλείας, το αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης θα παραμείνει κλειστό όλη την ημέρα του Σαββάτου», ανακοίνωσε στο Twitter η Aena, η εταιρεία που ελέγχει τα ισπανικά αεροδρόμια.

Το αεροδρόμιο έκλεισε χθες, Παρασκευή, τη νύχτα, αφού η χιονοθύελλα κατέστησε αδύνατες τις πτήσεις. Ματαιώθηκαν τουλάχιστον 50 πτήσεις προς τη Μαδρίτη, τη Μάλαγα, την Τενερίφη και τη Θέουτα, ισπανικό έδαφος στη βόρεια Αφρική, ανακοίνωσε η Aena.

Τα δρομολόγια των σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας ανάμεσα στη Μαδρίτη και τις νοτιοανατολικές πόλεις Αλικάντε και Βαλένθια ανεστάλησαν, όπως και τα δρομολόγια των λεωφορείων στη Μαδρίτη, ανακοίνωσε σήμερα το δημοτικό συμβούλιο.

Τέλος στην Μαδρίτη κλείνουν για το Σαββατοκύριακο όλα τα μουσεία, πάρκα, βιβλιοθήκες πολιτιστικά και αθλητικά κέντρα λόγω της κακοκαιρίας. Η ομοσπονδία ποδοσφαίρου επίσης σε έκτακτη σύσκεψη αποφάσισε την ακύρωση των ποδοσφαιρικών αγώνων του Σαββατοκύριακου.