Στο συρτάρι έβαλε η Ισπανία τα σχέδια αγοράς μαχητικών αεριωθούμενων F-35, με κατασκευάστρια την αμερικανική Lockheed Martin, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της El Pais που επικαλείται κυβερνητικές πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει.

Η κυβέρνηση είχε δεσμεύσει 6,25 δισεκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό της για το 2023 για την αγορά νέων μαχητικών αεριωθουμένων. Ωστόσο, σχεδιάζει να δαπανήσει στην Ευρώπη το μεγαλύτερο μέρος των επιπλέον 10,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα δοθούν στην άμυνα. Ως εκ τούτου, η απόκτηση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών κατέστη αδύνατη.

Ο Ισπανός σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος σχέδια να αυξήσει τις δαπάνες για την άμυνα ώστε να ανταποκριθεί στο στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ. Όμως, κατά τη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών που έγινε τον Ιούνιο, αρνήθηκε να αυξήσει τις δαπάνες στο 5%.

Η στάση του Πέδρο Σάντσεθ προκάλεσε έντονες επικρίσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που απείλησε ότι θα επιβάλει πρόσθετους δασμούς στα ισπανικά προϊόντα.

Εκπρόσωποι του ισπανικού υπουργείου Άμυνας και της Lockheed Martin δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα να σχολιάσουν την πληροφορία.

Διαβάστε ακόμη: