Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021 οι ψηφοφόροι στην Καταλονία της Ισπανίας. Περίπου 5,6 εκατομμύρια Καταλανοί καλούνται να ψηφίσουν σήμερα για την εκλογή της νέας τοπικής Βουλής των 135 μελών. Τα εκλογικά τμήματα ανέρχονται περίπου στα 9.140 και οι Καταλανοί ψηφίζουν από τις 9 π.μ.- 8 μ.μ. τοπική ώρα.

Οι περιφερειακές εκλογές δοκιμάζουν την ισχύ των κομμάτων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της ισπανικής επαρχίας, σε μια εποχή που κυριαρχεί η πανδημία κορονοϊού και το lockdown.

Η ταχυδρομική ψήφος αυξήθηκε συνολικά λόγω της πανδημίας κατά 277% σε σχέση με τις εκλογές του 2017. Ενώ έχει γίνει και  σύσταση προς ηλικιωμένους να προσέρχονται να ψηφίσουν από τις 9 το πρωί ως τις 12 το μεσημέρι.

Τα κρούσματα Covid-19 πρέπει να προσέλθουν από τις 7 έως τις 8 το απόγευμα και τουλάχιστον 14.200 αστυνομικοί περιφρουρούν την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

Υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο ασφάλειας για τους εκλογικούς αντιπροσώπους. Για να πάρουν μέρος σήμερα στη σύσταση του προεδρείου έχουν ήδη κάνει υποχρεωτικό τεστ κορονοϊού, διατηρούν απόσταση ασφαλείας τόσο μεταξύ τους όσο και με τους ψηφίζοντες και η Generalitat (η τοπική κυβέρνηση) φρόντισε να διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό σε μάσκες και αντισηπτικά τζελ.

Είτε στις εκλογές επικρατήσουν αυτονομιστικά κόμματα, που βρίσκονται σήμερα στην εξουσία στην Καταλονία, είτε οι Σοσιαλιστές που ηγούνται της κεντρικής κυβέρνησης της Ισπανίας, είναι απίθανο να υπάρξει μια επανάληψη της χαοτικής και βραχύβιας διακήρυξης ανεξαρτησίας στα τέλη του 2017.

Ωστόσο, το εκλογικό αποτέλεσμα θα αποτελέσει μια ένδειξη της ισχύος των αυτονομιστών και μπορεί να επηρεάσει την πολιτική πορεία του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας για τα επόμενα χρόνια. Δημοσκοπήσεις δείχνουν χαμηλή προσέλευση, με τους ψηφοφόρους να ανησυχούν για τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού στα εκλογικά κέντρα.

«Είναι η στιγμή για συμφιλίωση, για γεφύρωση διαφορών, για διάλογο και αναζήτηση συμφωνιών εντός της Καταλονίας» δήλωσε στο Reuters ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών, Σαλβαδόρ Ίγια, υπουργός Υγείας της Ισπανίας μέχρι και πριν από δύο εβδομάδες, ο οποίος έχει αποκλείσει μια κυβερνητική συνεργασία με το ακροδεξιό Vox, που ενδέχεται να κερδίσει για πρώτη φορά έδρες στην καταλανική Βουλή.

Εφόσον οι αυτονομιστές καταφέρουν να διατηρήσουν την εξουσία, μια νέα διακήρυξη ανεξαρτησίας φαίνεται εξαιρετικά απίθανη, καθώς το κίνημα είναι διχασμένο μεταξύ μετριοπαθών και συγκρουσιακών προσεγγίσεων και οι κορυφαίοι ηγέτες του βρίσκονται στη φυλακή ή έχουν εγκαταλείψει την Ισπανία μετά τα γεγονότα του 2017.

«Πάντα υποστηρίζαμε ότι είναι καλύτερο να συμφωνήσουμε με την Ισπανία σε ένα δημοψήφισμα» ανέφερε σε δήλωσή του στο Reuters ο Πέρε Αραγονιές, υποψήφιος του ERC και επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης.

Και πρόσθεσε ότι η επίτευξη ενός συνδυασμένου ποσοστού 50% θα επιτρέψει στους αυτονομιστές να πιέσουν για ένα δημοψήφισμα από μια θέση ισχύος. Ωστόσο, απέκλεισε βραχυπρόθεσμα οποιαδήποτε μονομερή κίνηση για ανεξαρτησία.