Σεισμική δόνηση 5,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 18:47 της Τετάρτης στον θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Άρβης.

Η δόνηση είχε επίκεντρο στα 48 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Άρβης, με εστιακό βάθος στα 59,1 χιλιόμετρα.

Η νέα δόνηση είχε το ίδιο επίκεντρο με την πρωινή των 5,7 Ρίχτερ, που έγινε αισθητή σε όλη την ανατολική Κρήτη, κυρίως στο νότιο τμήμα αλλά και στο Ηράκλειο.

Από την πλευρά του, το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο κάνει λόγο για σεισμό 5 Ρίχτερ με εστιακό βάθος τα 70 χλμ.

Σεισμός 5,7 Ρίχτερ στην Κρήτη νωρίς το πρωί

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη, δήλωσε πως «αν και ο σεισμός σημειώθηκε σε σημαντικό εστιακό βάθος, διερευνάται το αίτιο γένεσης».

Φαινομενικά όπως επεσήμανε, ο νέος αυτός σεισμός δε φαίνεται εκ πρώτης να συνδέεται με το ρήγμα του Αρκαλοχωρίου, όμως η έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται στο νησί τους τελευταίους 8 μήνες ανησυχεί τους ειδικούς.

Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για ζημιές, οχήματα της Πυροσβεστικής πραγματοποιούν ελέγχους σε όλο το νότιο τμήμα της περιοχής, όπου φαίνεται να έγινε περισσότερο αισθητή η σεισμική δόνηση.

Στο Ηράκλειο βρισκόταν ο γνωστός σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης, την ώρα του μεγάλου σεισμού.

Μιλώντας στο OPEN, o κ.Τσελέντης εξήγησε πως το επίκεντρο ήταν στα όρια του νησιού με τη θάλασσα. «Έγινε πολύ αισθητός στο νησί, ελπίζω να μην έχουμε επιπτώσεις στα ήδη ευάλωτα κτίρια γιατί ήταν πολύ έντονος», σημείωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών.

«Κατάλαβα τον σεισμό και αρχικά το μυαλό μου πήγε αλλού, στο ρήγμα του Αρκαλοχωρίου. Ο σεισμός όμως, ευτυχώς, ήταν στη θάλασσα και είχε μεγάλο εστιακό βάθος. Γι’ αυτό θεωρώ ότι θα υπάρξουν ελάχιστοι μετασεισμοί και δεν ανησυχώ», επεσήμανε σχετικά ο κ. Τσελέντης ενώ προσέθεσε «δεν βλέπω να ενεργοποιούνται άλλα ρήγματα εξαιτίας αυτού το σεισμού».