Ισχυρούς τριγμούς προκαλεί στο χρηματιστήριο της Αθήνας η αναταραχή που έχει προκληθεί στις διεθνείς αγορές, λόγω της μετάλλαξης του κορωνοϊού.

Οι αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού, ενισχύουν τις ανησυχίες για τις προοπτικές της ανάκαμψης και επιφέρουν νέο ισχυρό πλήγμα στον κλάδο ταξιδιών και αναψυχής, καθώς η μία μετά την άλλη οι χώρες αναστέλλουν τις πτήσεις τους από και προς τη Βρετανία,

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 5% στις 759,11 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 45,37εκατ. ευρώ. Πτώση 4,49% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.829,77 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 9% στις 482,06 μονάδες.

Στο ταμπλό, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι τράπεζες, με την πτώση να ξεπερνά το 10%. Η Τράπεζα Πειραιώς υποχωρεί 12%, η Alpha Bank -11%, η Eurobank με πτώση 10% και η Εθνική Τράπεζα στο -7,5%.  Ισχυρή πτώση καταγράφουν και μη τραπεζικά blue chips,  με την Aegean -7%, την Coca Cola -5,5% και τον ΟΠΑΠ -5%.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Μεγάλες απώλειες καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω της αναταραχής που έχει προκαλέσει η μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Η εξάπλωση του νέου στελέχους οδήγησε σε πιο αυστηρό lockdown στην Αγγλία και σε επιβολή ταξιδιωτικής απαγόρευσης από πολλές χώρες, την ώρα που η εμπορική συμφωνία του Brexit παραμένει στον αέρα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχωρούσε κατά 2,3%.

Ο Καναδάς καθώς και ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ολλανδία, έδωσαν εντολή για αναστολή των πτήσεων από τη Βρετανία, ενώ η απαγόρευση της Γαλλίας περιελάμβανε και τις εμπορικές μεταφορές — οδικές, αεροπορικές, θαλάσσιες ή σιδηροδρομικές.

Οι ανησυχίες για νέο πλήγμα στην οικονομική ανάκαμψη οδήγησαν τον δείκτη FTSE 100 στο Λονδίνο σε βουτιά κατά 2,1%. Στη Φρανκφούρτη DAX υποχωρούσε 2,3%.