Χιλιάδες πολίτες και κορυφαίοι πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι του Ιράν συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Τεχεράνη, όπου συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι επικήδειες εκδηλώσεις στη μνήμη του εκλιπόντα ανώτατου ηγέτη της χώρας, Αλί Χαμενεΐ.

Η θρησκευτική τελετή πραγματοποιήθηκε στο συγκρότημα της Μεγάλης Μοσάλας, με την προσευχή να τελεί ο 97χρονος αγιατολάχ Τζαφάρ Σομπχανί, ενώ χιλιάδες πιστοί συνέχισαν να συρρέουν στον χώρο για να αποτίσουν φόρο τιμής.

Παρούσα η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία

Στην πρώτη σειρά των επισήμων βρέθηκαν ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν, ο πρόεδρος της Βουλής και επικεφαλής διαπραγματευτής Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ, καθώς και ο επικεφαλής της Δύναμης Κοντς των Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγός Εσμαΐλ Καανί.

Παρόντες ήταν επίσης ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, Αχμάντ Βαχιντί, αλλά και τρεις από τους γιους του Αλί Χαμενεΐ, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράν.

Αίσθηση προκάλεσε η απουσία του σημερινού ανώτατου ηγέτη της χώρας, Μοζτάμπα Χαμενεΐ, ο οποίος διαδέχθηκε τον πατέρα του τον περασμένο Μάρτιο και έκτοτε δεν έχει πραγματοποιήσει δημόσια εμφάνιση.

Συγκίνηση μπροστά στο φέρετρο

Το φέρετρο του Αλί Χαμενεΐ, τυλιγμένο με την ιρανική σημαία και με το χαρακτηριστικό μαύρο τουρμπάνι του τοποθετημένο επάνω του, παραμένει από το Σάββατο στη Μεγάλη Μοσάλα.

Δίπλα του βρίσκονται και τα φέρετρα συγγενικών του προσώπων που έχασαν επίσης τη ζωή τους στην ίδια επίθεση, ανάμεσά τους μία κόρη, μία νύφη, ένας γαμπρός και μία εγγονή μόλις 14 μηνών.

Χιλιάδες πολίτες περνούν μπροστά από τα φέρετρα για να αποτίσουν φόρο τιμής, ενώ πολλοί κρατούν πορτρέτα του εκλιπόντος ηγέτη, ιρανικές σημαίες και κόκκινες σημαίες, οι οποίες συμβολίζουν την εκδίκηση και τη δικαιοσύνη.

Έως και 20 εκατομμύρια πολίτες αναμένουν οι αρχές

Οι γύρω δρόμοι της πρωτεύουσας παραμένουν ασφυκτικά γεμάτοι, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που αναμένεται να ξεπεράσουν τους 35 βαθμούς Κελσίου, με τις αρχές να διανέμουν νερό και αναψυκτικά στους συγκεντρωμένους.

Η ιρανική κυβέρνηση έχει κηρύξει αργία για σήμερα και αύριο σε ολόκληρη τη χώρα, ώστε να διευκολυνθούν οι πολίτες που επιθυμούν να μεταβούν στην Τεχεράνη.

Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, συνολικά 15 έως 20 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να συμμετάσχουν στις διήμερες επικήδειες εκδηλώσεις, σε μία από τις μεγαλύτερες λαϊκές συγκεντρώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Διαβάστε ακόμη: