Καθησυχαστική είναι η ελληνική ιατρική κοινότητα όσον αφορά τα τρία κρούσματα οξείας ηπατίτιδας αγνώστου αιτιολογίας σε ισάριθμα παιδιά που εντοπίστηκαν στην Ελλάδα.

Συνολικά έχουν καταγραφεί 268 περιστατικά της οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας, για την οποία έχει σημάνει τις τελευταίες εβδομάδες παγκόσμιος συναγερμός, στις χώρες της Ευρώπης, εκ των οποίων τα 163 στο Ηνωμένο Βασίλειο, και περίπου 80 σε άλλες χώρες του κόσμου.

ΠΟΥ:Η οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά εξαπλώθηκε σε 20 χώρες 

Στην Ελλάδα και τα τρία περιστατικά, τα οποία πληρούν τον ορισμό του «πιθανού κρούσματος» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τη συγκεκριμένη μορφή ηπατίτιδας, χαρακτηρίζονται ήπια, χωρίς ανάγκη ειδικής αγωγής.

Ωστόσο τόσο το υπουργείο Υγείας, όσο ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και οι λοιποί αρμόδιοι υγειονομικοί φορείς παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα, εφιστώντας την προσοχή των γονέων και των παιδιάτρων για τον εντοπισμό υπόπτων κρουσμάτων.

Οι κλινικοί γιατροί είναι σε εγρήγορση για αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση, έχουν ενημερωθεί και επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας έως 16 ετών, που παρουσιάζουν σημεία και συμπτώματα ηπατίτιδας, χωρίς σαφή αιτιολογία. Σε αυτή την περίπτωση συμπληρώνουν και αποστέλλουν στον ΕΟΔΥ δελτίο δήλωσης κρούσματος.

Τα τρία μέχρι τώρα πιθανά κρούσματα οξείας ηπατίτιδας αφορούν δύο παιδιά, ηλικίας 14 και 18 μηνών και ένα παιδί ηλικίας 10 χρόνων.

Τα δύο εξ αυτών, ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (κοιλιακό άλγος και εμέτους) και πυρετό ενώ από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες >500 IU/ml).

Το άλλο παιδί, ηλικίας 18 μηνών, ήταν ασυμπτωματικό και οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες >500 IU/ml σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο.

Ο έλεγχος για ιογενείς ηπατίτιδες Α-Ε ήταν αρνητικός σε όλα τα παιδιά.

Από τον υπόλοιπο εργαστηριακό έλεγχο σε κανένα παιδί δεν ανιχνεύτηκε ιός EBV (που προκαλεί λοιμώδη μονοπυρύνωση), CMV (κυτταρομεγαλοϊός), αδενοϊός ή κορωνοϊός.

Το ένα δεν νοσηλεύτηκε και τα δύο χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία. Τα παιδιά δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή, δεν έλαβαν ειδική αγωγή και είναι σε άριστη γενική κατάσταση, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Και τα τρία περιστατικά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εντοπίστηκαν στην Αττική.

Πάντως, στην Ελλάδα τα προηγούμενα έτη ο αριθμός των περιστατικών οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας δεν ξεπερνούσε τα πέντε σε ετήσια βάση, γεγονός που δεν μπορεί να παραβλεφθεί από τους ειδικούς στην παρούσα φάση που καταγράφηκαν τρία κρούσματα μέσα σε περίπου έναν μήνα.

Από τα διεθνή δεδομένα δεν προκύπτει επιδημιολογική σύνδεση των κρουσμάτων, γεγονός που σημαίνει ότι δεν προκύπτουν αλυσίδες μετάδοσης. Γι’ αυτό οι επιστήμονες καλούν τους γονείς να αφήνουν τα παιδιά τους να συναναστρέφονται με άλλα παιδιά.

 

Μόσιαλος: Βρετανική έρευνα συσχετίζει την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά με τον Covid-19