Η ηπατίτιδα είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη φλεγμονή του ήπατος. Η φλεγμονή του ήπατος μπορεί να προκληθεί από διάφορους ιούς (ιογενής ηπατίτιδα), χημικές ουσίες, φάρμακα, αλκοόλ, ορισμένες γενετικές διαταραχές, ή από υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα που επιτίθεται κατά λάθος στο ήπαρ, που ονομάζεται αυτοάνοση ηπατίτιδα.
Τις τελευταίες ώρες, οι επιστήμονες εκφράζουν τον προβληματισμό τους διεθνώς για τις ολοένα περισσότερες περιπτώσεις της -ανεξήγητης έως τώρα- σοβαρής ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά, οι οποίες έρχονται στο φως σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Ισπανία, Δανία, Ολλανδία) και στις ΗΠΑ.
Ηπατίτιδα στα παιδιά: Δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα στην Ελλάδα
«Στη χώρα μας δεν έχει αναφερθεί αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας στα παιδιά, αλλά οι κλινικοί γιατροί καλούνται να είναι σε εγρήγορση γι’ αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση και να επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας μικρότερων των 16 ετών, που παρουσιάζουν συμπτώματα ηπατίτιδας, χωρίς σαφή αιτιολογία», αναφέρει ο ΕΟΔΥ σε ανακοίνωσή του προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.
Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ εξέφρασε την ανησυχία του για την έξαρση ηπατίτιδας σε παιδιά στην Αγγλία. Εξήγησε ότι σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις στο εξωτερικό, χρειάστηκε να γίνει μεταμόσχεση σε παιδιά ηλικιών από 3 έως 5 ετών.
«Στη χώρα μας δεν έχει βρεθεί κρούσμα, ωστόσο βρισκόμαστε σε αυξημένη επιφυλακή», τόνισε.
Η πρώτη ανίχνευση περιστατικού έγινε στις 31 Μαρτίου στη Σκωτία σε παιδιά τριών έως πέντε ετών που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο και διαγνώστηκαν με ηπατίτιδα άγνωστης αιτιολογίας.
Στη Σκωτία κάθε χρόνο υπάρχουν το πολύ τέσσερα περιστατικά σοβαρής παιδικής ηπατίτιδας, ενώ φέτος έως τις 12 Απριλίου είχαν ήδη διαγνωστεί 13. Συνολικά σε όλη τη Βρετανία έχουν βρεθεί 74 (περισσότερα από κάθε άλλη χώρα έως τώρα), τα περισσότερα σε παιδιά δύο έως πέντε ετών, με πιο κοινά συμπτώματα τους εμετούς, τους πόνους στην κοιλιά και τον ίκτερο.
Ηπατίτιδα στα παιδιά: Τα συμπτώματα
Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι σκουρόχρωμα ούρα, φαγούρα στο δέρμα, ακαμψία στις αρθρώσεις, μυϊκοί πόνοι, πυρετός, λήθαργος, απώλεια όρεξης κ.ά.
Αρχικά έγινε η υπόθεση ότι «ενοχοποιείται» κάποια τοξική ουσία στην τροφή, στα ποτά ή στα παιχνίδια, αλλά πλέον η προσοχή των ειδικών στρέφεται σε κάποιον ιό. Κανένα από τα παιδιά στη Βρετανία ή στην Ισπανία δεν βρέθηκε όμως να έχει μολυνθεί από τους ιούς της ηπατίτιδας Α, Β, C, D ή Ε.
Θεραπευτική αγωγή
Για την πρόληψη της μόλυνσης, τα παιδιά (ή οποιοσδήποτε δεν έχει προηγουμένως εμβολιαστεί) θα πρέπει να εμβολιαστεί κατά της ηπατίτιδας Β και της ηπατίτιδας Α.
Δεν υπάρχουν εμβόλια κατά της ηπατίτιδας των τύπων C, D και E.
Δεν υπάρχει θεραπεία για την ηπατίτιδα από τη στιγμή που εμφανιστεί. Η θεραπεία επικεντρώνεται στην πρόληψη περαιτέρω βλάβης στο ήπαρ, στην αναστροφή της υπάρχουσας βλάβης (εάν είναι δυνατόν) και στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Πώς μπορεί να εμπλέκεται ο Covid-19
Από την άλλη, μερικά παιδιά είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 τις προηγούμενες εβδομάδες ή μήνες, ενώ κανένα δεν είχε κάνει εμβόλιο κατά της covid-19, συνεπώς αποκλείστηκε η πιθανότητα τα περιστατικά να συνδέονται με παρενέργεια του εμβολίου.
Περίπου τα μισά άρρωστα παιδιά βρέθηκαν να έχουν αδενοϊό, μια κατηγορία ιών που προκαλεί εμετούς, διάρροια, επιπεφυκίτιδα και συμπτώματα κρυολογήματος, αλλά σπανιότατα ηπατίτιδα.
«Αυτήν την στιγμή δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο ιός ή το μικρόβιο που είναι η αιτιολογία αυτής της ηπατίτιδας. Εμείς εδώ, ο ΕΟΔΥ και το Υπουργείο είμαστε σε επιτήρηση και σε επαφή με κέντρα αναφοράς παιδιατρικά σε περίπτωση που αντιμετωπίσουμε τέτοιο κρούσμα. Δεν έχουμε κρούσμα στην χώρα μας αυτή την στιγμή που μιλάμε. Είμαστε σε φάση εγρήγορσης, δεν γνωρίζουμε, επιτηρούμε και αναμένουμε περισσότερα δεδομένα» ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης.
Σύμφωνα με τους ειδικούς στη Σκωτία και τη σχετική δημοσίευση τους στο Eurosurveillance, «οι κυρίαρχες υποθέσεις εστιάζουν στον αδενοϊό: είτε σε μια νέα παραλλαγή με ένα διακριτό κλινικό σύνδρομο είτε σε μια παραλλαγή ρουτίνας που όμως πλήττει πιο σοβαρά τα μικρότερα παιδιά που έχουν χαμηλότερη ανοσιακή άμυνα».
Η απομόνωση των μικρών παιδιών κατά τα lockdown της πανδημίας μπορεί να τα κατέστησε πιο ευάλωτα ανοσολογικά, επειδή δεν εκτέθηκαν στη συνήθη ποικιλία ιών, μεταξύ των οποίων στους αδενοϊούς.
«Βλέπουμε μια έξαρση στις τυπικές παιδικές ιογενείς λοιμώξεις, καθώς τα παιδιά βγαίνουν από το lockdown, καθώς και μια έξαρση στις λοιμώξεις από αδενοϊό, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι το ένα προκαλεί το άλλο», δήλωσε ο κλινικός ιολόγος Γουίλ Ίρβινγκ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ.