Έρευνα της CDC φέρνει στο φως νέα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο κορωνοϊός βρισκόταν στις ΗΠΑ πολύ πριν ανακοινωθεί επισήμως από τις αρχές.

Ερευνητές του αμερικανικού κέντρου αντιμετώπισης μολυσματικών ασθενειών (CDC) εντόπισαν κρούσματα κορωνοϊού στις ΗΠΑ, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019, δηλαδή νωρίτερα από την ανακοίνωση του ασθενή 0 στη χώρα, που σχετιζόταν με ταξίδι στη Γουχάν της Κίνας.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, 106 άτομα εντοπίστηκαν θετικά στον κορωνοϊό σε 7.389 δείγματα αίματος αιμοδοτών, σε εννέα Πολιτείες των ΗΠΑ, μεταξύ 13/12 και 17/1. Τα δείγματα συγκεντρώθηκαν από τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό και εστάλησαν στο CDC προκειμένου να εξεταστεί κατά πόσο έχουν αναπτυχθεί αντισώματα κατά του κορωνοϊού.

Από τον Δεκέμβριο ο ιός στις ΗΠΑ

Δεν είναι η πρώτη φορά που ερευνητές διαπιστώνουν πως ασθενείς νόσησαν με την Covid-19 πολύ πριν την εμφάνιση του ασθενή 0 στη χώρα τους.

Ασθενής στη Γαλλία φαίνεται πως ανέπτυξε συμπτώματα από τον Δεκέμβριο του 2019, έναν μήνα νωρίτερα από την αναφορά του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος του ιού στη χώρα, το οποίο και σχετιζόταν με ταξίδι από την Γουχάν.


Ο κορωνοϊός κυκλοφορούσε παντού στον κόσμο

Οι αποκαλύψεις ενισχύουν την πεποίθηση πως ο κορωνοϊός κυκλοφορούσε σε όλο τον κόσμο νωρίτερα από την ημερομηνία που υιοθετήθηκε για κάθε χώρα αρχικά. Μετά από αυτά τα ευρήματα αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι συζητήσεις για την προέλευση της πανδημίας.

Μια συζήτηση που σαφέστατα θα περιλαμβάνει και τις αποκαλύψεις του CNN για την απόκριση των κινεζικών αρχών στην Ουχάν, σύμφωνα με εσωτερική αναφορά των υγειονομικών που διέρρευσε τις τελευταίες ώρες.