Σε επίπεδα κρίσης 2008 οι μακροχρόνια άνεργοι – 10 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χαθήκαν κατά την περίοδο της πανδημίας – Για τεράστια “μαύρη τρύπα” κάνουν λόγο οι ειδικοί
Απογοητευτικά είναι τα νούμερα και οι εκτιμήσεις από το μέτωπο της αμερικανικής αγοράς εργασίας.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων προσεγγίζει ένα ιστορικό υψηλό, στο πλαίσιο της οικονομικής ύφεσης που έχει προκληθεί εδώ και ένα έτος ως συνέπεια της υγειονομικής κρίσης.
Παράλληλα όποιος μένει χωρίς δουλειά, είναι ακόμη δυσκολότερο να επανενταχθεί. Μακροχρόνια άνεργο θεωρείται το εργατικό δυναμικό του οποίου η περίοδος της ανεργίας είναι μεγαλύτερη από έξι μήνες.
Είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο διάστημα να μείνει κάποιος άνεργος, σύμφωνα όσους ασχολούνται με τα οικονομικά της εργασίας.
Πρώτον, το εισόδημα των νοικοκυριών μπορεί να μειωθεί σημαντικά. Ωστόσο, η δυναμική καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την εύρεση μιας νέας εργασίας, υπονομεύει το μακροπρόθεσμο εισόδημα των εργαζομένων και αυξάνει τις πιθανότητες απώλειας εργασίας (αν τη βρουν εν τω μεταξύ, ανέφεραν οι οικονομολόγοι.
Σε επίπεδα κρίσης 2008
Σχεδόν το 40% των ανέργων που καταγράφηκαν τον Ιανουάριο ήταν μακροχρόνια άνεργοι, ανέφερε την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου το Γραφείο Στατιστικών Στοιχείων για την Απασχόληση.
Το μερίδιό του αυξήθηκε σταθερά από την άνοιξη και πλησιάζει το ρεκόρ που τέθηκε τον Απρίλιο του 2010, μετά τη μεγάλη ύφεση που καταγράφηκε. Εκείνη την εποχή, σχεδόν το 46% των ανέργων ήταν εκτός εργασίας περισσότερο από έξι μήνες.
10 εκατ. θέσεις χάθηκαν
Ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας του Ιανουαρίου ήταν μικρότερος του αναμενόμενου, σημειώνει αναλυτής της Goldman Nick Bunker, διευθυντής των ερευνών για τα οικονομικά της εργασίας σημειώνει ότι «θεωρώ περισσότερο ανησυχητικό όταν παρατηρείται ότι η δημιουργία νέων θέσεων αποσχόλησης συνεχίζει να επιβραδύνεται».
Στην οικονομία των ΗΠΑ προστέθηκαν μόλις 49.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το Bureau of Labor Statistics, ενώ χάθηκαν 227.000 θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο, η πρώτη συρρίκνωση από την οικονομική ανάπτυξη που άρχισε την άνοιξη.
Περίπου 10 εκατομμύρια λιγότερες θέσεις εργασίας χαθήκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Τρεις δεκαετίες για να καλύψουν το κενό!
Θα χρειαστούν περίπου 29 χρόνια για να επιστρέψουμε στα επίπεδα πριν από την ύφεση με τον τρέχοντα ρυθμό αύξησης της απασχόλησης, σύμφωνα με την Heidi Shierholz, διευθύντρια πολιτικής στο Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής.
«Υπάρχει μια τεράστια τρύπα για να γεμίσει», δήλωσε η Shierholz, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στο Υπουργείο Εργασίας. Φυσικά, είναι απίθανο να χρειαστούν τρεις δεκαετίες για να ανακάμψει η απασχόληση, υπογράμμισε.
Ακόμη πιο δύσκολη η εύρεση εργασίας
Την ίδια ώρα, η αδύναμη ανάπτυξη της οικονομίας προκαλεί επιπλέον προβλήματα στους μακροχρόνια ανέργους, σύμφωνα με τους οικονομολόγους.
Η εύρεση εργασίας καθίσταται ήδη πιο δύσκολη για τέτοια άτομα.
Οι επιχειρήσεις δεν αντιμετωπίζουν με καλό μάτι τα μεγάλα χρονικά κενά στην απασχόληση. Οι θέσεις εργασίας ενδέχεται να μην είναι πλέον διαθέσιμες για εργαζόμενους σε ξενοδοχεία, εστιατόρια ή άλλους κλάδους που έχουν πληγεί.
Οι εργοδότες σε άλλους κλάδους ενδέχεται να μην προσλαμβάνουν εύκολα έναν υποψήφιο με μικρότερη εμπειρία από άλλους, επίσης.
«Όσο περισσότερο είσαι εκτός δουλειάς, τόσο πιο δύσκολο είναι να βρεις μια νέα», δήλωσε ο Robard Williams, ανώτερος αντιπρόεδρος της Moody’s. «Αυτό ισχύει τόσο σε αυτήν την περίοδο, καθώς και σε καλές εποχές».
Επιδόματα
Τα επιδόματα ανεργίας μπορούν να προσφέρουν κάποια εισοδηματική υποστήριξη σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις. Αλλά βρίσκονται στο έλεος αυτή της στιγμή του Κογκρέσου που πρέπει να εγκρίνει την επέκταση των ενισχύσεων.
Στην πραγματικότητα, για σχεδόν 3 εκατομμύρια εργαζόμενους έληξαν τα επιδόματα ανεργίας την εβδομάδα μετά τα Χριστούγεννα ενώ σε ορισμένες πολιτείες δεν έχουν ακόμη λάβει οποιαδήποτε από την παράταση 11 εβδομάδων.
Το άρθρο καταλήγει πως οι μακροχρόνια άνεργοι κινδυνεύουν να ενταχθούν στον μη οικονομικά ενεργό πληθυσμό, με σοβαρές συνέπειες και για τη οικονομία αλλά και για την κοινωνική συνοχή.