Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής θα άρουν την απαίτηση επίδειξης αρνητικού τεστ κορωνοϊού, για ταξιδιώτες που φθάνουν στη χώρα με αεροπλάνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ούσες αντιμέτωπες με τη μετάλλαξη «Όμικρον», οι υγειονομικές αρχές είχαν αυστηροποιήσει τις διαδικασίες ελέγχων για την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Δεκέμβριο του 2021.

Όλοι οι ταξιδιώτες ηλικίας άνω των 2 ετών, οι οποίοι επιβιβάζονταν σε πτήσεις από το εξωτερικό με προορισμό τις ΗΠΑ, έπρεπε να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ που είχε γίνει λιγότερο από μία ημέρα πριν από την απογείωση, ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού τους.

Η απόφαση τίθεται σε ισχύ από την ερχόμενη Κυριακή (12/06) στις 12:01 το μεσημέρι (τοπική ώρα), σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο.

Η άρση της υποχρέωσης προήλθε μετά τις έντονες πιέσεις τόσο αεροπορικών εταιρειών, όσο και σύσσωμου του ταξιδιωτικού κλάδου.

«Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) θα επαναξιολογήσουν την απόφαση σε ενενήντα ημέρες. Αν προκύψει ανάγκη να επιβληθεί εκ νέου απαίτηση επίδειξης τεστ πριν από την αναχώρηση –μεταξύ άλλων λόγω μίας νέας, ανησυχητικής παραλλαγής– δε θα διστάσουν να δράσουν», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος των αμερικανικών αερογραμμών, Ρόμπερτ Ίσομ, υπογράμμισε την περασμένη εβδομάδα σε συνέδριο ότι «οι απαιτήσεις επίδειξης τεστ είναι ανόητες και καταθλιπτικές για ταξίδια αναψυχής και επαγγελματικού ενδιαφέροντος.

Οι αεροπορικές εταιρείες τονίζουν ότι πολλοί Αμερικανοί δεν κάνουν διεθνή αεροπορικά ταξίδια, διότι ανησυχούν ότι θα βρεθούν θετικοί στον ιό και θα μείνουν εγκλωβισμένοι στο εξωτερικό. Ο Ίσομ ανέφερε ότι το 75% των χωρών που εξυπηρετούν οι αερογραμμές, δεν απαιτεί την επίδειξη τεστ.

«Είμαστε πραγματικά αγανακτισμένοι, αυτό είναι κάτι που δε βλάπτει μόνο τα ταξίδια στις Ηνωμένες Πολιτείες· απλώς, δε βγάζει νόημα», προσέθεσε.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, τα CDC αυστηροποίησαν τις απαιτήσεις για τους διεθνείς ταξιδιώτες των αερομεταφορών, καθώς έπρεπε να διαθέτουν ένα αρνητικό τεστ εντός 24ώρου και όχι τριών ημερών, από την άφιξή τους στις ΗΠΑ.