Είμασταν το μοναδικό μέσο στην Ελλάδα που μιλήσαμε για το “τέρας” του κακού πληθωρισμού, τον στασιμοπληθωρισμό που έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του. Όταν όλοι ζούσαν στο παραμύθι του αποπληθωρισμού (το αγαπημένο αφήγημα των τραπεζιών μέχρι πρότινος, προς αποφυγή μαζικού πανικού ασφαλώς), εμείς προειδοποιήσαμε.

Οι επιβεβαιώσεις σκάνε καθημερινά, και βρίσκονται παντού. Στις αγορές, στους δείκτες τιμών καταναλωτή, στα βασικά εμπορεύματα, τρόφιμα και μέταλλα.

Τώρα η αγορά κατοικίας των ΗΠΑ ασφυκτιά. Γιατί μας ενδιαφέρει; Διότι ό,τι συμβαίνει εκεί, θα χτυπήσει και τις δικές μας ακτές. Η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες (ευλογημένες) χώρες στον κόσμο που ο λαός της τυγχάνει να κατέχει γη, με την πλειοψηφία των νοικοκυριών να έχει κάποιο ακίνητο στο όνομά της ή κάποιου άμεσου συγγενή. Αυτό όμως κάποτε (δυστυχώς) θα αλλάξει.

Ο ρόλος της εξ αποστάσεως εργασίας

Tις έντονες ανησυχίες της για τις ολοένα και αυξανόμενες τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ εκδήλωσε η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Jen Psaki να αναφέρει ότι το κόστος στέγης παρακολουθείται στενά καθώς υπάρχουν φόβοι ότι σταδιακά καθίσταται απρόσιτη η αγορά στέγης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

«Η αύξηση των τιμών στέγης μας προκαλεί ανησυχίες ως προς τη διαθεσιμότητα αλλά και την πρόσβαση στη συγκεκριμένη αγορά. Αναγνωρίζουμε την ανάγκη για την αύξηση της προσφοράς σε νέες κατοικίες και ειδικά σε αυτές που μπορούν να αγοραστούν από το μέσο Αμερικανό», ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Jen Psaki.

Οι τιμές στέγης αυξάνονται ραγδαία σε ολόκληρη την χώρα, καθώς τείνει να καθιερωθεί σε πολλούς τομείς η μερική εξ αποστάσεως εργασία, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ζήτηση για κατοικίες ειδικά εκτός των μεγάλων πόλεων.

ΗΠΑ: Σύντομα δε θα μπορεί κανείς να αγοράσει στέγη!

Πρώτες ύλες

Η αύξηση των τιμών συμπίπτει με την άνοδο των πρώτων υλών, όπως ξυλεία, εξέλιξη η οποία σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις υπονομεύει τη δυναμική ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Η Jen Psaki έκανε λόγο για ζήτημα «προσφοράς και ζήτησης» που ευθύνεται για την άνοδο των τιμών. Τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα με βάση το δείκτη S&P CoreLogic Case-Shiller, έδειξαν ότι οι τιμές στέγης αυξήθηκαν 13% στη διάρκεια του έτους έως τα τέλη Μαρτίου, στη μεγαλύτερη αύξηση από το Δεκέμβριο του 2005.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δεν ανέφερε κανένα νέο μέρο για τη συγκράτηση των τιμών, επαναλαμβάνοντας μόνο την πρόταση του Biden για χορήγηση νέων πιστώσεων για την ανακαίνιση των μονοκατοικιών.

Περισσότερα για τον επικείμενο (στασιμο)πληθωρισμό εδώ