Διπλό χτύπημα για τις ΗΠΑ που μαστίζονται από τον πληθωρισμό, αφού οι οικονομολόγοι έπεσαν έξω και όσον αφορά την αγορά εργασίας.

Μετά τον “απροσδόκητα” υψηλό πληθωρισμό, αυξήθηκαν και οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας κατά πολύ παραπάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις, μαρτυρώντας την πτωτική εικόνα της αγοράς εργασίας.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 23.000 σε 230.000 την εβδομάδα που έληξε στις 8 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη 13 Ιανουρίου 2022 το υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Νοεμβρίου 2021.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν υπολογίσει ότι οι νέες αιτήσεις θα πέσουν στις 200.000.

Στο μεταξύ, η Wall Street δε δείχνει να συγκινείται από την πραγματική (άσχημη) εικόνα της οικονομίας, αφού άνοιξε με άνοδο και σήμερα. Και γιατί να το κάνει άλλωστε, εφόσον ρέει το χρήμα από Fed και μάλλον θα συνεχίσει να ρέει, άσχετα αν δήθεν άλλαξε προς το παρόν η ρητορική που υποτίθεται τείνει προς σύσφιξη νομισματικής πολιτικής. Η αγορά (και εμείς) δε χάφτει το παραμύθι, το stimulus είναι εδώ για να μείνει…

Ψάχνουν εργάτες με το τουφέκι

Βασικές λεπτομέρειες: Ο αριθμός των ατόμων που ήδη εισπράττουν επιδόματα ανεργίας μειώθηκε κατά 194.000 σε 1,56 εκατομμύρια. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο των λεγόμενων συνεχιζόμενων αξιώσεων από τον Ιούνιο του 1973.

Μεγάλη εικόνα: Ακόμη και με την αύξηση των απαιτήσεων την τελευταία εβδομάδα, οι οικονομολόγοι είπαν ότι η πτωτική τάση παραμένει ανεπηρέαστη. Καθώς οι εργαζόμενοι σπανίζουν, οι εταιρείες απλώς δεν απολύουν το προσωπικό τους.

Οι εταιρείες κρατούν εργαζομένους σε μια εποχή που είναι δύσκολο να βρεθούν αντικαταστάτες. Οι εργοδότες δημοσίευσαν 10,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τον Νοέμβριο, το πέμπτο υψηλότερο μηνιαίο σύνολο σε αρχεία που χρονολογούνται από το 2000.

Ένα ρεκόρ 4,5 εκατομμυρίων εργαζομένων εγκατέλειψαν τη δουλειά τους τον Νοέμβριο — σημάδι ότι έχουν αρκετή αυτοπεποίθηση για να βρουν κάτι καλύτερο.

Η αγορά εργασίας έχει ανακάμψει από τη σύντομη αλλά έντονη ύφεση του κορωνοϊού του περασμένου έτους. Όταν χτύπησε η πανδημία, οι κυβερνήσεις διέταξαν lockdown, οι καταναλωτές έμειναν στα σπίτια τους και πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν ή μείωσαν τις ώρες λειτουργίας.

Οι εργοδότες μείωσαν κατά εκατομμύρια τις θέσεις εργασίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020 και το ποσοστό ανεργίας εκτοξεύτηκε στο 14,7%.

Ένας πληθωρισμός καθόλου «παροδικός» και από άλλη εποχή…