Σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών ταρακούνησε κτίρια σε περιοχές των βορειοανατολικών ΗΠΑ το πρωί της Παρασκευής, ενώ οι δονήσεις έγιναν αισθητές από την Ουάσιγκτον μέχρι τη Νέα Υόρκη και το Μέιν. Ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος σεισμός που καταγράφηκε στην περιοχή τις τελευταίες πέντε δεκαετίες και ο ισχυρότερος στο Νιου Τζέρσεϊ εδώ και περισσότερα από 240 χρόνια , σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Αλλά με τις αρχές να αναφέρουν ελάχιστες ζημιές και κανέναν τραυματισμό, οι άνθρωποι σύντομα επέστρεψαν στην καθημερινότητά τους.

Ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που δεν είδαν με καλό μάτι το γεγονός ότι ο σεισμός «χτύπησε» τη Νέα Υόρκη τρεις ημέρες πριν την έκλειψη Ηλίου. Ορισμένοι Αμερικανοί θεώρησαν «κακό οιωνό» αυτήν τη συγκυρία.

«Ο Θεός στέλνει στην Αμερική ισχυρά σημάδια για να μας πει να μετανοήσουμε. Σεισμούς, εκλείψεις και πολλά άλλα που θα ακολουθήσουν. Προσεύχομαι η χώρα μας να τα καταλάβει», έγραψε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) η βουλευτής Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν, μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και υπέρμαχος θεωριών συνωμοσίας.

Στο άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος, ορισμένοι σημείωναν ότι το επίκεντρο του σεισμού των 4,8 βαθμών εντοπίστηκε όχι πολύ μακριά από λέσχη γκολφ που ανήκει στον Ντόναλντ Τραμπ, στο Μπέντμινστερ του Νιου Τζέρσεϊ.

Η ομάδα MeidasTouch, επιτροπή πολιτικής δράσης εναντίον του Τραμπ, ανήρτησε στην πλατφόρμα Χ έναν χάρτη του Νιου Τζέρσεϊ στον οποίο απεικονίζεται η φιγούρα του Τζο Μπάιντεν με λέιζερ στα μάτια.

Φυσικά, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που χλεύασαν τους προφήτες καταστροφών. «Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, οι Νεοϋορκέζοι θα έπρεπε να περιμένουν σμήνη ακρίδων», δήλωσε η δημοσιογράφος Ρεμπέκα Λιούις, αναφερόμενη στις δέκα πληγές του Φαραώ.

Το Διαδίκτυο πλημμύρισε την Παρασκευή από αστείες και σαρκαστικές αναρτήσεις που κοροϊδεύουν την υπερβολική αντίδραση των Νεοϋορκέζων στον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή χωρίς να αναφέρουν τραυματισμούς.

Η ένταση, το μικρό εστιακό βάθος (μόλις 5 χιλιόμετρα) και το γεγονός ότι ήταν στη στεριά, προκάλεσαν έντονη ανησυχία σε εκατομμύρια ανθρώπους στην Νέα Υόρκη και την ευρύτερη περιοχή, που δεν είναι καθόλου συνηθισμένοι σε τέτοιες καταστάσεις.

Υπάρχει σχέση με την έκλειψη;

Και ενώ συμβαίνουν αυτά, τη Δευτέρα οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για άλλο ένα σπάνιο γεγονός, μια ολική έκλειψη Ηλίου η οποία θα είναι ορατή από μεγάλο τμήμα των κεντρικών και ανατολική πολιτειών, αλλά όχι από την πόλη της Νέας Υόρκης.

Μπορεί, όμως, να σχετίζονται τα δύο γεγονότα;

Η βαρυτική έλξη που ασκούν η Σελήνη και ο Ήλιος πάνω στη Γη έχουν διαφορετική ένταση. Ενώ η έλξη από τη Σελήνη μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να διεγείρει τη σεισμικότητα μιας περιοχής, η αντίστοιχη έλξη από τον Ήλιο είναι πολύ μικρότερη, οπότε δεν έχει επίδραση στα τεκτονικά φαινόμενα.

Πώς αντέδρασαν οι κάτοικοι

Η δόνηση έγινε αισθητή από τη Νέα Υόρκη ως το Κονέκτικατ και τη Μασαχουσέτη, ως και τη Βοστώνη και τη Φιλαδέλφεια.

Πολλοί κάτοικοι ανέφεραν ότι το ταρακούνημα στα σπίτια τους κράτησε έως και 30 δευτερόλεπτα.

Είχαμε μερικές καθυστερήσεις σε πτήσεις προς τη Νέα Υόρκη, ενώ έκλεισε για λίγο αεροδρόμια για να εκτιμηθεί αν υπάρχουν ζημιές στους διαδρόμους.

Πάντως το Empire State Building με ένα χιουμοριστικό μήνυμα στα κοινωνικά δίκτυα έσπευσε να καθησυχάσει τους πάντες ότι «είμαι μια χαρά».

Υπήρξε ωστόσο κάποια ανησυχία στους κατοίκους -ήταν εξάλλου και 10:23 το πρωί- οι οποίοι βγήκαν έξω από τα σπίτια τους.

Οι αρχές έστειλαν μήνυμα στους κατοίκους στα κινητά, πολλοί είναι αυτοί που επισημαίνουν ότι έφτασε πολύ αργά, τουλάχιστον… 45 λεπτά αργότερα, οπότε και σχεδόν δεν είχε νόημα.

Ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ Φιλ Μέρφι είπε ότι υπάρχουν περιορισμένες αναφορές για ζημιές και «μικρούς έως καθόλου τραυματισμούς» στην πολιτεία, ενώ η κυβερήτης της Νέας Υόρκης Κάθι Χόκουλ ανέφερε πως δεν υπήρξαν “απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις”, ούτε αναφορές για ζημιές σε κτίρια .

Το αστυνομικό τμήμα της Φιλαδέλφειας έλαβε “πάνω από 200 κλήσεις” από το 911 “σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα 20 λεπτών”, μετά τον σεισμό, ωστόσο, δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί στην πόλη.

Οι διάδρομοι προσγείωσης στα τρία κύρια αεροδρόμια που εξυπηρετούν την περιοχή της Νέας Υόρκης επιθεωρήθηκαν και λειτουργούν κανονικά, ενώ Λιμενική Αρχή ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξαν λειτουργικές ή φυσικές επιπτώσεις στις γέφυρες και τις σήραγγες. Κανονικά λειτουργούν και τα τρένα.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Η ανατολική ακτή των ΗΠΑ είναι γενικά μια «ήρεμη» σεισμικά περιοχή, λένε οι Αμερικανοί σεισμολόγοι.

Υπάρχει τουλάχιστον ένα ρήγμα, το ρήμα Ραμάπο, που διατρέχει τα Απαλάχια όρη και την Πολιτεία του Νιού Τζέρσεϊ, όπως και πέντε μικρότερα κάτω από το Μανχάταν, στην καρδιά δηλαδή της Νέας Υόρκης.

Επισημαίνουν, πάντως, ότι οι δονήσεις είναι συνηθισμένες στην περιοχή, αλλά το μέγεθος είναι ασυνήθιστο.

Ο δρ. Τσακ φερ Στράτεν που μίλησε στην USA Today εξήγησε ότι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο σεισμός αυτός συνέβη εκεί που συνέβη.

«Ιστορικά γύρω από την πόλη της Νέας Υόρκης προς το Νιου Τζέρσεϊ γίνονται πολλοί σεισμοί. Συμβαίνει κάθε χρόνο. Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι τον αισθάνθηκαν πολλοί, αλλά συνήθως οι σεισμοί στην περιοχή είναι μικρότερου μεγέθους και λιγότερο πιθανό να γίνουν αισθητοί», είπε.

Όσον αφορά το ερώτημα αν πρόκειται πρόδρομο ενός μεγαλύτερου σεισμού ή όχι, ο ίδιος επισημαίνει ότι «θα ήταν απίθανο να ακολουθήσει μετά από αυτόν ένας μεγαλύτερος σεισμός».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του USGS, υπάρχει 46% πιθανότητα για σεισμό μεγέθους 3 μέσα στην επόμενη εβδομάδα, 16% πιθανότητα για σεισμό μεγέθους 4 και 3% για σεισμό μεγέθους πάνω από 5. Οι μετασεισμοί μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες ή μήνες μετά τον αρχικό σεισμό, υπενθυμίζουν οι Αμερικανοί ειδικόι.

Η δόνηση του 2011

Ο σεισμός της Παρασκευής ξύπνησε μνήμες από τον σεισμό της 23ης Αυγούστου 2011, ο οποίος ταρακούνησε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους από τη Τζόρτζια έως τον Καναδά.

Είχε μέγεθος 5,8 βαθμούς και επίκεντρο στη Βιρτζίνια, δεκάδες χιλιόμετρα νοτιότερα από τον σημερινό, ο ισχυρότερος σεισμός στην ανατολική ακτή από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Προκάλεσε ρωγμές στο Μνημείο του Τζορτζ Ουάσιγκτον, στην αμερικανική πρωτεύουσα ενώ οδήγησε στην προσωρινή εκκένωση του Λευκού Οίκου και του Καπιτωλίου.

Πέρα από αυτή τη δόνηση, στην ευρύτερη περιοχή είχαμε μια δόνηση 5,1 Ρίχτερ το 1983 στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης και άλλη μία στην πόλη της Νέας Υόρκης με μέγεθος 5 Ρίχτερ… το 1884.

Οι πολιτικοί μηχανικοί λένε συνήθως βλέπουν δονήσεις μόλις 2 Ρίχτερ (δηλαδή 100 φορές ασθενέστερους από τον σημερινό), αλλά τονίζουν ότι τα κτίρια αντέχουν σε πολύ ισχυρότερους σεισμούς. Οι οικοδομικοί κανονισμοί στη Νέα Υόρκη προβλέπουν από τη δεκαετία του ‘90 την ενίσχυση των κτιρίων έναντι δονήσεων.

Διαβάστε ακόμη: