Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν σήμερα πως οποιαδήποτε νέα ρωσική επίθεση στην Ουκρανία θα έχει”σοβαρές συνέπειες”, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συναντώνται για να συζητήσουν τις προθέσεις της Μόσχας που συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να ενημερώσει του 29 ομολόγους του για την εικόνα που έχουν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών για την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και την Ουκρανία, που δεν είναι μέλος της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας.
Σε συνέντευξη Τύπου με τον Λετονό ομόλογό του Έντγκαρς Ρίνκεβικς στη Ρίγα πριν από την έναρξη της διήμερης συνόδου, ο Μπλίνκεν εξέφρασε ανησυχία για τις “ασυνήθιστες” τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων.
“Ενδεχόμενες ενέργειες κλιμάκωσης από τη Ρωσία θα είναι μεγάλη ανησυχία για τις Ηνωμένες Πολιτείες όπως και για τη Λετονία και ενδεχόμενη νέα επίθεση θα προκαλούσε σοβαρές συνέπειες”, είπε.
Ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία
Η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία δύο φορές φέτος έχει προκαλέσει ανησυχία στη Δύση. Τον Μάιο, τα ρωσικά στρατεύματα εκεί έφθαναν τις 100.000, στον μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτών από την εποχή της προσάρτησης της Κριμαίας το 2014, σύμφωνα με Δυτικούς αξιωματούχους.
Η Μόσχα απορρίπτει ως εμπρηστικές τις υπόνοιες ότι ετοιμάζεται για επίθεση, λέει ότι δεν απειλεί κανέναν και υπεραμύνθηκε του δικαιώματός της να αναπτύξει στρατεύματα όπως επιθυμεί.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πριν από τις συνομιλίες πως οι προθέσεις της Ρωσίας δεν είναι σαφείς.
“Βλέπουμε δυνάμεις ενισχυμένων ικανοτήτων, βλέπουμε μονάδες τεθωρακισμένων, μη επανδρωμένα αεροσκάφη [drones], συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και βλέπουμε ετοιμοπόλεμα ρωσικά στρατεύματα δεκάδων χιλιάδων ανδρών”, πρόσθεσε.
Λίγο προτού μπει στην αίθουσα των συνομιλιών, ο Γ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία είναι “απρόκλητη και ανεξήγητη” και κάλεσε τη Μόσχα να δείξει διαφάνεια και να μειώσει την ένταση στην περιοχή.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είχε πως η Ουκρανία είναι ένας “υψηλής αξίας” εταίρος του ΝΑΤΟ και πως η συμμαχία θα προσφέρει “εκπαίδευση, ικανότητα και δέσμευση στο Κίεβο, αλλά είναι σημαντικό να διακρίνουμε ανάμεσα στην Ουκρανία και τους συμμάχους των Βαλτικών χωρών που απολαμβάνουν τις αμοιβαίες εγγυήσεις άμυνας ως μέλη του ΝΑΤΟ”.