Πρόστιμο-μαμούθ 4 εκατομμυρίων δολαρίων στη γερμανική Lufthansa από το Υπουργείο Μεταφορών των ΗΠΑ για διακρίσεις εις βάρος Εβραίων επιβατών.

Το πρόστιμο αφορά ένα περιστατικό τον Μάιο του 2022, κατά το οποίο η αεροπορική εταιρεία απαγόρευσε σε 128 Εβραίους επιβάτες να επιβιβαστούν. Το υπουργείο Μεταφορών σημείωσε στην απόφαση συγκατάθεσης ότι οι επιβάτες φορούσαν «διακριτική ενδυμασία που συνήθως φορούν οι ορθόδοξοι Εβραίοι άνδρες». Τους αρνήθηκαν την επιβίβαση ως ομάδα και δεν μπόρεσαν να συνδεθούν στη Φρανκφούρτη με τη Βουδαπέστη από μια πτήση της Νέας Υόρκης λόγω «υποτιθέμενης κακής συμπεριφοράς μερικών».
Ωστόσο, οι επιβάτες δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους ούτε ταξίδευαν μαζί.

Σε δελτίο Τύπου, η αεροπορική εταιρεία δήλωσε ότι το περιστατικό «προέκυψε από μια ατυχή σειρά ανακριβών επικοινωνιών, παρερμηνειών και λανθασμένων εκτιμήσεων κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων» και ότι οι ενέργειες αυτές, «αν και λυπηρές, δεν υποστηρίζουν καμία διαπίστωση διάκρισης και τα ευρήματα του υπουργείου σε αυτή την υπόθεση».

Τα παραπτώματα που περιγράφονται λεπτομερώς στην έκθεση περιλαμβάνουν 60 επιβάτες στο αεροσκάφος, οι οποίοι «επανειλημμένα αγνόησαν» τις ανακοινώσεις ασφαλείας και τις δημόσιες ανακοινώσεις από τις αεροσυνοδούς και το θάλαμο διακυβέρνησης. Το πλήρωμα ανέφερε ότι ορισμένοι επιβάτες εμπόδιζαν τις αεροσυνοδούς της οικονομικής θέσης από την εξυπηρέτηση τροφίμων και ποτών επί του σκάφους, «παρενοχλούσαν άλλους επιβάτες» και διαφωνούσαν με το πλήρωμα σχετικά με τη χρήση μασκών.

Το Υπουργείο Μεταφορών δήλωσε ότι η ποινή της Τρίτης είναι η μεγαλύτερη που έχει εκδοθεί ποτέ από την ομοσπονδιακή υπηρεσία για παραβιάσεις των πολιτικών δικαιωμάτων.

«Κανείς δεν πρέπει να αντιμετωπίζει διακρίσεις όταν ταξιδεύει και η σημερινή ενέργεια στέλνει ένα σαφές μήνυμα στη βιομηχανία αερομεταφορών ότι είμαστε έτοιμοι να ερευνήσουμε και να αναλάβουμε δράση όποτε παραβιάζονται τα πολιτικά δικαιώματα των επιβατών», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ Pete Buttigieg.

Η Lufthansa ανέφερε σε σχόλιό της στο CNN ότι μετά το «περιστατικό που αφορούσε τους Εβραίους επιβάτες μας, η Lufthansa συνεργάστηκε πλήρως με το Υπουργείο Εμπορίου καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας εξέτασης».

Η αεροπορική εταιρεία πρόσθεσε ότι συνεργάζεται με εβραϊκές ομάδες, όπως η Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή, για τη δημιουργία εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τους υπαλλήλους της για την «αντιμετώπιση του αντισημιτισμού και των διακρίσεων».

«Η Lufthansa είναι αφοσιωμένη στο να είναι πρεσβευτής καλής θέλησης, ανοχής, ποικιλομορφίας και αποδοχής», αναφέρεται σε ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας.

Διαβάστε ακόμη: