Την Παρασκευή ανακοινώθηκαν καλά νέα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ καθώς οι τιμές των εισαγωγών μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο και έφεραν κάποια ανακούφιση στους καταναλωτές, πόσο μπορούν όμως να διαρκέσουν αυτά τα καλά νέα; αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα σύμφωνα με τους αναλυτές της αγοράς.

Οι ανακοινώσεις “έκλεισαν” μια σχετικά καλή εβδομάδα για όσους ανησυχούσαν για την άνοδο των τιμών καθώς οι ΗΠΑ επιταχύνουν εφέτος να εισάγουν κάτι περισσότερο από 4 τρισεκατομμύρια δολάρια αγαθών και υπηρεσιών, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Bureau of Economic Analysis.
Με τους Αμερικανούς να πληρώνουν ήδη τεράστια ποσά για φαγητό, ενέργεια και ένα σωρό άλλα είδη στην καθημερινή τους ζωή, κάθε καλό νέο είναι ευπρόσδεκτο. Εξάλλου, η μηνιαία πτώση της τιμής εισαγωγής κατά 1,4% ήταν μόλις η πρώτη εφέτος και η ετήσια αύξηση εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερη από 8,8%.
Αυτή η είδηση ακολούθησε αναφορές νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι οι αυξήσεις των τιμών χονδρικής και λιανικής μειώθηκαν για αυτόν τον μήνα. Οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά 0,5% και οι τιμές καταναλωτή, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και των καυσίμων, παρέμειναν σταθερές, και οι δύο αριθμοί οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην απότομη μείωση στο μεγαλύτερο μέρος των τιμών της ενέργειας.

Τα συναισθήματα των καταναλωτών

Μια έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα έδειξε ότι οι καταναλωτές αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός, αλλά όχι τόσο πολύ όσο οι προηγούμενοι μήνες. Την Παρασκευή, η έρευνα για την αίσθηση των καταναλωτών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν – της οποίας τα σκαμπανεβάσματα βρίσκονται παράλληλα με τις τιμές στα πρατήρια καυσίμων – ήταν υψηλότερη από το αναμενόμενο, αν και τα επίπεδα ρεκόρ ήταν πολύ χαμηλά τον Ιούνιο.

Συνολικά, οι αριθμοί αποτελούν λόγο για λίγη τουλάχιστον αισιοδοξία. Αλλά είναι μάλλον σοφό να βάλουμε την πληθωρικότητα σε αναμονή, λένε οι αναλυτές. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή εξακολουθεί να είναι αυξημένος κατά 8,5% σε σχέση με πέρυσι, ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού έχει σημειώσει άνοδο 9,8% την ίδια περίοδο.

Ο Krishna Guha, ο οποίος είναι επικεφαλής της παγκόσμιας πολιτικής και στρατηγικής της κεντρικής τράπεζας για το Evercore ISI, προειδοποίησε σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες του σχετικά με το CPI ότι, «αν και η έκθεση είναι συνεπής με την ιδέα ότι οι πληθωριστικές πιέσεις μπορεί τελικά να έχουν κορυφωθεί, αυτή είναι μόνο μία αναφορά».

Παρόμοια σχόλια έγιναν την Παρασκευή από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Ρίτσμοντ, Τόμας Μπάρκιν. Ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας είπε στο CNBC ότι τα νέα για τον πληθωρισμό ήταν «πολύ ευπρόσδεκτα», αλλά πρόσθεσε ότι δεν βλέπει κανένα λόγο πτώση στις αυξήσεις των επιτοκίων που ορισμένοι οικονομολόγοι φοβούνται ότι θα παρασύρουν τις ΗΠΑ σε ύφεση. «Υπάρχει πολύς δρόμος για να διανύσουμε μέχρι να νιώσει η Fed ότι έχει επαρκείς πειστικές αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός μετριάζεται για να σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια», πρόσθεσε ο Guha. Η Fed και οι επενδυτές θα ρίξουν μια ματιά την επόμενη εβδομάδα στον αντίκτυπο του πληθωρισμού στις δαπάνες.