Το συνολικό δημόσιο χρέος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 34 τρισ. δολάρια, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, καθώς τα μέλη του Κογκρέσου προετοιμάζονται για μια ακόμη σειρά από μάχες για την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση τις επόμενες εβδομάδες.

Η ημερήσια δήλωση του Υπουργείου Οικονομικών έδειξε ότι το συνολικό δημόσιο χρέος που εκκρεμεί αυξήθηκε την Παρασκευή στα 34,001 τρισεκατομμύρια δολάρια από 33,911 δολάρια την Πέμπτη.

Το χρέος που προσμετράται στο ανώτατο όριο του ομοσπονδιακού χρέους αυξήθηκε στα 33,89 τρισεκατομμύρια δολάρια την Παρασκευή από 33,794 τρισεκατομμύρια δολάρια την Πέμπτη. Αυτή η κατηγορία “χρέους που υπόκειται σε όριο” δεν περιλαμβάνει το μη αποσβεσμένο προεξόφλημα των εντόκων γραμματίων του Δημοσίου και των ομολόγων μηδενικού κουπονιού, το χρέος που εκδίδεται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα Χρηματοδότησης και το εγγυημένο χρέος ορισμένων άλλων οργανισμών.

Μάχη στο Κογκρέσο

Το ορόσημο αυτό έρχεται λίγο αφότου το ομοσπονδιακό χρέος ξεπέρασε τα 33 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Σεπτέμβριο, εν μέσω αυξανόμενων ομοσπονδιακών ελλειμμάτων που τροφοδοτούνται από την πτώση των φορολογικών εσόδων και την αύξηση των ομοσπονδιακών δαπανών.

Το Κογκρέσο επιστρέφει στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα για να αντιμετωπίσει τις προθεσμίες της 19ης Ιανουαρίου και της 2ας Φεβρουαρίου για τον διακανονισμό των κυβερνητικών δαπανών έως τον Σεπτέμβριο, εν μέσω των απαιτήσεων των Ρεπουμπλικανών να μειωθούν οι διακριτικές δαπάνες του οικονομικού έτους 2024 κάτω από τα ανώτατα όρια που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο. Οι νομοθέτες ελπίζουν επίσης να περάσουν έκτακτη βοήθεια για την Ουκρανία και το Ισραήλ, ενδεχομένως με άσχετες διατάξεις για την ασφάλεια των αμερικανικών συνόρων.

Η αποτυχία να εγκριθούν τα δεκάδες νομοσχέδια δαπανών για το δημοσιονομικό έτος 2024 θα βυθίσει τις υπηρεσίες της Ουάσινγκτον σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας. Αλλά η επίτευξη συμβιβασμού θα μπορούσε να γίνει πιο δύσκολη με τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου και τις εκλογές του Κογκρέσου να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Διαβάστε ακόμη: