Ο ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) δήλωσε σήμερα ότι δεν υπέστη καμία πολιτική “πίεση” προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για ένα πρώτο εμβόλιο εναντίον της COVID-19 και υποβάθμισε τους κινδύνους που συνδέονται με “σοβαρές αλλεργίες”.

«Εργαστήκαμε γρήγορα λόγω της επιτακτικότητας που συνιστά αυτή η πανδημία, όχι λόγω οποιασδήποτε εξωτερικής πίεσης», δήλωσε ο επικεφαλής της, Στίβεν Χαν, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Ο οργανισμός ενέκρινε χθες, Παρασκευή, την επείγουσα χρήση του εμβολίου της συμμαχίας Pfizer/BioNTech, δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα σε μια τεράστια επιμελητειακή επιχείρηση για τη διανομή του παντού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρώτος εμβολιασμός αναμένεται να γίνει σήμερα, υποσχέθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ χωρίς να δίνει διευκρινίσεις.

Μερικές ώρες νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε χαρακτηρίσει τον FDA «μεγάλη αργή χελώνα» και τον είχε καλέσει στο Twitter να εγκρίνει το εμβόλιο “ΤΩΡΑ”. Σύμφωνα με την Washington Post, ο Λευκός Οίκος είχε μάλιστα καλέσει τον Στίβεν Χαν να ανακοινώσει την έγκριση την Παρασκευή αλλιώς να παραιτηθεί.

Θέλω να καθησυχάσω την κοινή γνώμη”, δήλωσε άλλος αξιωματούχος του FDA, ο Πίτερ Μαρκς. Τέτοιες αντιδράσεις “δεν έχουν διαπιστωθεί στα δεδομένα τεράστιων κλινικών δοκιμών» και «θα συνεχίσουμε να τις παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς», πρόσθεσε.