Παρότι μας πήρε λίγες μέρες για να μάθουμε ποιος κέρδισε την εκλογική κούρσα για την Προεδρία των ΗΠΑ και ποιοι από τους 250 και πλέον δισεκατομμυριούχους και τις συζύγους τους που στήριξαν οικονομικά στην προεκλογική μάχη είτε τον Τραμπ είτε τον Μπάιντεν θα βγουν νικητές, έχουν ήδη αναδειχθεί ορισμένοι δισεκατομμυριούχοι που ξεκάθαρα συγκαταλέγονται στους «νικητές» και στους «χαμένους» της Ημέρας των Εκλογών.
Κάποιοι εξ αυτών είδαν τον υποψήφιο της επιλογής τους να εκλέγεται είτε συνέβαλαν καθοριστικά στην προεκλογική εκστρατεία στήριξης του υποψηφίου τους ή υπονόμευσης του αντιπάλου του στις πολιτείες από τις οποίες κατάγονται. Κάποιοι άλλοι ξόδεψαν πολλά χρήματα για τη δική τους αποτυχημένη προεκλογική εκστρατεία ή χρηματοδότησαν αφειδώς ατυχείς υποψηφίους. Ένας από τους παραπάνω δισεκατομμυριούχος, δε, ο Jim Justice, κέρδισε την εκλογή του στη Δυτική Βιρτζίνια, εξασφαλίζοντας δεύτερη θητεία ως κυβερνήτης της πολιτείας. Ακολουθούν οι πιο αξιοσημείωτες περιπτώσεις «νικητών» και «χαμένων» της βραδιάς των εκλογών – μέχρι στιγμής.

Οι νικητές

Jim Justice

Ένας από τους πρώτους νικητές της ημέρας των εκλογών ήταν ο Jim Justice, ο μόνος δισεκατομμυριούχος από τη Δυτική Βιρτζίνια. Ο Justice εξασφάλισε τη δεύτερη θητεία του ως κυβερνήτης της πολιτείας καταγωγής του, νικώντας τον αντίπαλό του με διψήφια διαφορά, παρότι ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση στο 100% των ψήφων, σύμφωνα με το Associated Press. Ο 69χρονος Justice άντλησε συνολικά 1,8 εκατ. δολάρια για την προεκλογική εκστρατεία του, ενώ ο ίδιος ξόδεψε επιπλέον 2 εκατ. δολάρια, ή ποσοστό 2% της εκτιμώμενης περιουσίας του ύψους 1,2 δισ. δολαρίων. Ο μεγιστάνας των ορυχείων άνθρακα έθεσε υποψηφιότητα με τους Δημοκρατικούς το 2016, αλλά άλλαξε «στρατόπεδο» μετά τους πρώτους έξι μήνες της θητείας του ως κυβερνήτης της Δυτικής Βιρτζίνια. Έρευνα που διεξήγαγε το Forbes τον Απρίλιο του 2019 αποκάλυψε ότι ο Justice απέφυγε την καταβολή φόρων και άλλες σημαντικές υποχρεώσεις από τη στιγμή που αναδείχθηκε κυβερνήτης, ενώ έχουν εκδοθεί σε βάρος του δικαστικές εντολές ύψους 10 εκατ. δολαρίων αλλά και εγγυήσεις ύψους 13 εκατ. ευρώ που σχετίζονται με φόρους. Εκείνη την εποχή, ο ίδιος είχε δηλώσει στο Forbes ότι δεν είχε προβλήματα με τους πιστωτές του, ενώ είχε προσθέτει ότι έχει λαμβάνει χρήματα. Ο Justice, που κληρονόμησε την εταιρία εξόρυξης άνθρακα από τον πατέρα του, κατέχει ανθρακωρυχεία σε πέντε πολιτείες ενώ είναι ιδιοκτήτης και του εμβληματικού θερέτρου Greenbrier στη Δυτική Βιρτζίνια.
 

Sheldon Adelson

Ο Adelson είναι ένας από τους «μέγα – χορηγούς» των Ρεπουμπλικανών. Έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να εξασφαλίσει ότι η Γερουσία θα παραμείνει στα χέρια των Ρεπουμπλικανών, συνεισφέροντας 60 εκατ. δολάρια στην επιτροπή πολιτικής δράσης Senate Leadership Fund, που είχε στόχο την υποστήριξη Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών. Επίσης, έδωσε 1 εκατ. ευρώ στην επιτροπή πολιτικής δράσης για την επανεκλογή του γερουσιαστή Lindsey Graham, ο οποίος κέρδισε με ευκολία των αντίπαλό του το βράδυ των εκλογών. Ο Adelson ήταν ένας από τους 15 δισεκατομμυριούχους και τις συζύγους τους που συνεισέφεραν στην επιτροπή πολιτικής δράσης για τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή, σύμφωνα με το Forbes. Οι πιο «ανοιχτοχέρηδες» εξ αυτών ήταν ο Adelson (1 εκατ. δολάρια), ο Frank Vander Sloot (300.000 δολάρια), ο Larry Ellison (250.000 δολάρια), ο Donald Friese (250.000 δολάρια) and η Laura Perlmutter (250.000 δολάρια), η οποία είναι παντρεμένη με τον μεγιστάνα της Marvel Comics, Ike Perlmutter.
 

Reed Hastings & Patty Quillin

Η σύζυγος του συνιδρυτή και διευθύνοντα συμβούλου της Netflix, Patty Quillin, ήταν μία από τους μεγαλύτερους «χορηγούς» των προτάσεων νόμου που υποβλήθηκαν σε δημοψήφισμα στην Καλιφόρνια το τρέχον έτος, υποστηρίζοντας με 4,7 εκατ. δολάρια πέντε από τις συνολικά 12 προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν. Η μεγαλύτερη δωρεά της, ύψους 2 εκατ. δολαρίων, κατευθύνθηκε στη «μάχη» κατά της πρότασης νόμου 20, η οποία εάν εγκριθεί θα καταστήσει δυσκολότερο για τους καταδικασθέντες να διεκδικήσουν την πρόωρη αποφυλάκισή τους. Μέχρι στιγμής, το 62,3% των ψηφοφόρων της Καλιφόρνια συμφωνούν με τη θέση της Quillin, σηματοδοτώντας μια πιθανή νίκη για τους Hastings και Quillin. Η Quillin συνεισέφερε επίσης 250.000 δολάρια για τη στήριξη της πρότασης νόμου 17, που δίνει στους αποφυλακισθέντες της πολιτείας το δικαίωμα ψήφου, που μέχρι στιγμή συγκεντρώνει το 59% των ψήφων. Ωστόσο, άλλες προτάσεις νόμου που έχει επίσης στηρίξει δεν φαίνεται να έχουν αίσια εξέλιξη. Ειδικότερα, δώρισε 1 εκατ. δολάρια για την έγκριση της πρότασης νόμου 16, που επιδιώκει την ακύρωση της απαγόρευσης από την πολιτεία «θετικών δράσεων», όμως, μέχρι στιγμής, το 56,1% των ψηφοφόρων απορρίπτει το μέτρο. Επίσης, έδωσε 750.000 δολάρια υπέρ της πρότασης 25, που θα επέτρεπε την αντικατάσταση του συστήματος εγγύησης μετρητών που ισχύει στην πολιτεία με έναν αλγόριθμο εκτίμησης κινδύνου. Όμως, το 55,4% των ψηφοφόρων δεν εγκρίνει την πρόταση.

Οι χαμένοι

Mark Zuckerberg

Οι βραχίονες φιλανθρωπικής και κοινωνικής δράσης του ιδρυτής του Facebook –Chan Zuckerberg Initiative, Chan Zuckerberg Initiative LLC και Chan Zuckerberg Institute– δαπάνησαν το εντυπωσιακό ποσό των 14,6 εκατ. δολαρίων για την υποστήριξη μιας και μόνο πρότασης νόμου, της πρότασης 15, η οποία έχει στόχο την αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων (συμπεριλαμβανομένου του Facebook) προκειμένου να συγκεντρωθούν δισ. δολάρια για τα σχολεία και την τοπική αυτοδιοίκηση. Με σχεδόν 11,6 εκατ. ψήφους να έχουν καταμετρηθεί, η πρόταση οριακά δεν θα εγκριθεί, καθώς το 51,7% των ψηφοφόρων αντιτίθεται στην αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων. Ωστόσο, η δεύτερη μεγαλύτερη δαπάνη του Zuckerberg φαίνεται ότι έπιασε τόπο. Το Chan Zuckerberg Initiative συνεισέφερε σχεδόν 2,3 εκατ. δολάρια στη «μάχη» κατά της πρότασης νόμου 20, την οποία στηρίζουν επίσης οι Hastings και Quillin. Με περίπου το 70% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, οι ψηφοφόροι μέχρι στιγμής τίθενται κατά του μέτρου.

Steve & Connie Ballmer

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Microsoft και η σύζυγός του στήριξαν οικονομικά δύο προτάσεις νόμου για την εγκληματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη, αμφότερες όμως δεν αναμένεται να εγκριθούν. Ο Steve και η Connie έδωσαν έκαστος 3 εκατ. δολάρια για να υποστηρίξουν την έγκριση της πρότασης νόμου 25, η οποία θα καταργούσε το σύστημα εγγύησης μετρητών της πολιτείας και θα το αντικαθιστούμε με ένα αλγόριθμο εκτίμησης κινδύνου. Μέχρι στιγμής, το 55,4% των ψηφοφόρων απορρίπτουν την πρόταση. Το ζεύγος έδωσε επίσης 500.000 δολάρια έκαστος για τη στήριξη της πρόταση νόμου 16, η οποία θα καταργούσε την απαγόρευση από την πολιτεία «θετικών δράσεων», η οποία επίσης δεν αναμένεται να εγκριθεί.

Michael Bloomberg

Ο συνιδρυτής της Bloomberg LP και πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης το σίγουρο είναι ότι έχει χάσει πολύ χρήμα. Ο Bloomberg ξόδεψε το εντυπωσιακό ποσό του 1,1 δισ. δολαρίων από την προσωπική περιουσία του στην εκστρατεία του για την ανάληψη του χρίσματος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές, την οποία τελικά εγκατέλειψε αφού δεν φάνηκε να συγκεντρώνει την αποδοχή των μελών του κόμματος. Στη συνέχεια υποσχέθηκε να ξοδέψει περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια προκειμένου να προωθήσει την εκλογή του Biden σε Φλόριντα, Τέξας και Οχάιο, πολιτείες που κέρδισε ο Trump.
 

Kanye West

Ο ράπερ – υποψήφιος για την Προεδρία των ΗΠΑ ρίχτηκε στην προεκλογική μάχη με καθυστέρηση, ενώ συμμετείχε στα ψηφοδέλτια μόνο 12 πολιτειών – παρότι ξόδεψε περισσότερα από 10 εκατ. δολάρια από την τσέπη του για την προεκλογική του εκστρατεία. Μέχρι και την Τετάρτη το πρωί ο West είχε λάβει μόλις 60.000 ψήφους επί συνόλου περίπου 160 εκατ. ψηφοδελτίων. Ωστόσο, σε ένα tweet του την Τρίτη το βράδυ, το οποίο βέβαια στη συνέχεια διαγράφηκε, άφησε να εννοηθεί ότι θα «επανέλθει» το 2024, γράφοντας: «WELPKANYE 2024».