Ο αριθμός των Αμερικανών που εγκατέλειψαν οικειοθελώς τη δουλειά τους αυξήθηκε σε 4,5 εκατομμύρια (3%) τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Γραφείου Στατιστικής της Εργασίας των ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ, υπήρχαν περίπου 10,6 εκατομμύρια ανοικτές θέσεις εργασίας στο τέλος Νοεμβρίου, 529.000 λιγότερες σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Οι κλάδοι που πλήττονται περισσότερο από τις μαζικές παραιτήσεις είναι η εστίαση (159.000), η υγεία (52.000) και οι μεταφορές (33.000). Παρά την ζήτηση εργαζομένων και το υψηλό ποσοστό παραίτησης, ο αριθμός των προσλήψεων τον Νοέμβριο ήταν στα 6,7 εκατομμύρια, και οι απολύσεις παρέμειναν αμετάβλητες, στα 1,4 εκατομμύρια.
ΗΠΑ: Νέο ρεκόρ με 4,5 εκατομμύρια παραιτήσεις

Σύμφωνα με το Forbes, η έκθεση του Υπουργείου Εργασίας για την απασχόληση τον Δεκέμβριο, αναμένεται να δημοσιευθεί την Παρασκευή (7/1). Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι το ποσοστό ανεργίας θα υποχωρήσει στο 4,1% από το 4,2% που ήταν πριν από έναν μήνα. Πρόκειται για το  χαμηλότερο ποσοστό που έχει σημειωθεί τον τελευταίο χρόνο, ωστόσο παραμένει μεγαλύτερο από το 3,5% προ πανδημίας.

Η νέα έκθεση για τις θέσεις εργασίας ενισχύει τις ανησυχίες που έχει προκαλέσει η επέλαση της παραλλαγής Όμικρον, ενώ πολλοί μιλούν για στασιμοπληθωρισμό, δηλαδή βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη και υψηλότερο πληθωρισμό, σύμφωνα με τον Jay Pestrichelli, διευθύνων σύμβουλο στην επενδυτική εταιρεία Zega Financial, με έδρα τη Φλόριντα.

Αν και οι θέσεις εργασίας είναι άφθονες, οι αναλυτές της Goldman Sachs προβλέπουν ότι το εργατικό δυναμικό θα βρίσκεται στο 62,1% μέχρι το τέλος του έτους που σημαίνει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που εργάζονται ή αναζητούν εργασία θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα 45 ετών. Οι αναλυτές επισημαίνουν επίσης, ότι τα περισσότερα από τα 5 εκατομμύρια άτομα που αποχώρησαν από το εργατικό δυναμικό από την αρχή της πανδημίας, είναι άνω των 55 ετών και πιθανότατα δεν θα επιστρέψουν ποτέ στην αγορά εργασίας, κυρίως λόγω πρόωρης συνταξιοδότησης. Επιπλέον, άλλα 1,6 εκατομμύρια Αμερικανοί εξακολουθούν να μην εργάζονται καθώς φοβούνται μη μολυνθούν από τον κορωνοϊό.