Πάει σχεδόν ένας χρόνος από όταν οι κεντρικές τράπεζες αρνούνταν την προοπτική πληθωρισμού, λέγοντας μάλιστα πως θα πρέπει να φοβόμαστε αν μη τι άλλο για αποπληθωρισμό (δηλαδή μείωση τιμών)!

Κάπου στα μισά το μάζεψαν λέγοντας ότι θα έχουμε μεν πληθωρισμό, αλλά θα είναι παροδικός, τύπου 1-2 μήνες.

Αρκετούς μήνες μετά, τα νούμερα που σκάνε καθημερινά όχι μόνο ξερνάνε στο γελοίο αφήγημα του παροδικού πληθωρισμού (αρκετά γελάσαμε με αυτό το αστείο άλλωστε, τα πράγματα είναι σοβαρά), αλλά δεν αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία.

Ο πληθωρισμός σε όλες τις μεγάλες οικονομίες όχι μόνο δε δείχνει να κατεβάζει ταχύτητα, αλλά αυξάνεται με ολοένα αυξανόμενο ρυθμό! Δηλαδή δεν έχουμε φτάσει καν στο χειρότερο σημείο του φαινομένου. Έχει πολύ ακόμα, και κανείς δε γνωρίζει πόσους μήνες (ή χρόνια;) και με τι ένταση θα εξελιχθεί αυτός ο εφιάλτης.

Τα κυβερνητικά στοιχεία των ΗΠΑ έδειξαν χθες πως οι καταναλωτικές δαπάνες και το προσωπικό εισόδημα ενισχύθηκαν με ισχυρό ρυθμό το Νοέβριο 2021, με τον πληθωρισμό ωστόσο να καταγράφει και νέο άλμα.

Ειδικότερα, οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,6% τον προηγούμενο μήνα μετά την άνοδο του Οκτωβρίου κατά 1,4%, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε 0,4% μετά από άνοδο 0,5% τον Οκτώβριο.

Τα κυβερνητικά στοιχεία επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της WSJ. Σε προσαρμοσμένη βάση για τον πληθωρισμό ωστόσο, οι δαπάνες ήταν αμετάβλητες τον Νοέμβριο, ενώ το διαθέσιμο εισόδημα υποχώρησε 0,2%.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών για τις δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης, ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό, σκαρφάλωσε στο 5,7% το Νοέμβριο από 5% τον προηγούμενο μήνα.

Ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει ενέργεια και τρόφιμα, σκαρφάλωσε στο 4,7% από 4,1% τον προηγούμενο μήνα, σε ετήσια βάση. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 1982. Σε μηνιαία βάση, ο δομικός δείκτης αυξήθηκε κατά 0,5%.

Φάκελος «πληθωρισμός»: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Στουρνάρας: Ανάπτυξη και πάνω από 8% το 2021 – Προσωρινός ο πληθωρισμός

Οι κεντρικές τράπεζες έσωσαν… τα Χριστούγεννα