Το αμερικανικό Συμβούλιο Εργατικών Σχέσεων (National Labor Relations Board, NLRB), η υπηρεσία αρμόδια για το εργατικό δίκαιο στις ΗΠΑ, κατέθεσε μήνυση εις βάρος της Amazon κατηγορώντας τον κολοσσό διαδικτυακού εμπορίου ότι προσπαθεί να αποθαρρύνει και να αποτρέψει τους εργαζόμενους σε μια αποθήκη στο Στάτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης από το να ιδρύσουν συνδικάτο.

Σε ένα έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη, το NLRB αναφέρει πολλά παραδείγματα, τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2021, διευθυντών, φρουρών ασφαλείας ή συμβούλων της εταιρείας που ισχυρίζονται ότι η ίδρυση ενός συνδικάτου θα ήταν «μάταιη», αποκαλώντας «αλήτες» τους εργαζόμενους που ηγούνταν της προσπάθειας ίδρυσης σωματείου, ρωτώντας, σχεδόν ανακρίνοντας υπαλλήλους σχετικά με τις συνδικαλιστικές τους δραστηριότητες, κατασχέοντας ακόμη και φυλλάδια τους.

Το NLRB, με το οποίο επικοινώνησαν τρία διαφορετικά άτομα, ζητά η εταιρεία να ενημερώνει καλύτερα τους εργαζόμενους για τα δικαιώματά τους σε ό,τι αφορά τη συνδικαλιστική τους οργάνωση.

Η εταιρεία «έχει παραβιάσει επανειλημμένα τον νόμο απειλώντας, παρακολουθώντας και ανακρίνοντας εργαζομένους της αποθήκης του Στάτεν Άιλαντ που εμπλέχθηκαν στο συνδικάτο», δήλωσε η τοπική αξιωματούχος του NLRB, Κάθι Ντρου Κινγκ σε μήνυμά της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

ΗΠΑ: Μήνυση κατά της Amazon για αντισυνδικαλιστικές πρακτικές

Η Amazon από την πλευρά της υποστηρίζει ότι «αυτές οι καταγγελίες είναι ψευδείς».

Η ακρόαση ενώπιον διοικητικού δικαστή θα πραγματοποιηθεί στις 5 Απριλίου.

Πολλοί εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη αποθήκη προσπαθούν από πέρυσι να ιδρύσουν εκεί ένα συνδικάτο.

Μετά από πολλές περιπέτειες, το NLRB τόνισε την Τετάρτη ότι συγκέντρωσε επαρκές αριθμό υπογραφών για να ζητήσει τη διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας.

Στις 16 Φεβρουαρίου πρόκειται να διεξαχθεί μια δικαστική ακρόαση και με τα δύο μέρη για να συζητηθεί η διεξαγωγή της.

Αυτή η προσπάθεια συνδικαλιστικής οργάνωσης στην αποθήκη της Amazon στη Νέα Υόρκη ακολουθεί μια άλλη σε αποθήκη της εταιρείας στην Αλαμπάμα την περασμένη άνοιξη, η οποία απέτυχε.

Όμως, το NLRB, αφού θεώρησε ότι η εταιρεία είχε παραβιάσει τους κανόνες πριν από αυτήν την ψηφοφορία, ζήτησε τη διεξαγωγή νέας, η οποία πρέπει να πραγματοποιηθεί, μέσω αλληλογραφίας, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.