Κυρώσεις επέβαλαν οι ΗΠΑ σε 4 Ουκρανούς νυν και πρώην αξιωματούχους, τους οποίους η Ουάσινγκτον κατηγορεί ότι εμπλέκονταν σε δραστηριότητες καθ’ υπαγόρευση της Μόσχας με στόχο την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας. Μεταξύ των προσώπων που στοχοθετήθηκαν είναι και δύο εν ενεργεία βουλευτές, οι Τάρας Κόζακ και Όλεγκ Βαλόσιν, οι οποίοι κατηγορούνται ότι έλαβαν από την FSB, τη ρωσική υπηρεσία ασφαλείας, την εντολή να στρατολογήσουν «νυν και πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους για να προετοιμαστούν να αναλάβουν τον έλεγχο της κυβέρνησης και των υποδομών της χώρας με μια ρωσική δύναμη κατοχής».

Η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει ότι θα λάβει μέτρα εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

«Δεν περιμένουμε ότι θα ανταποδώσουμε στη Ρωσία με αυτές τις ενέργειες, κάνουμε βήματα τώρα προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό δείχνει ότι στεκόμαστε στο πλευρό της ουκρανικής κυβέρνησης στην προσπάθειά μας να εντοπίσουμε, να αποκαλύψουμε και να υπονομεύσουμε τις αποσταθεροποιητικές προσπάθειες της Ρωσίας στην Ουκρανία», είπε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, τα δύο άλλα πρόσωπα στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις είναι οι πρώην αξιωματούχοι Βολοντίμιρ Ολιούνικ και Βλαντίμιρ Σίφκοβιτς οι οποίοι, όπως και οι δύο βουλευτές, ενεργούσαν κατ’ εντολή της FSB και έπαιξαν ρόλο στη ρωσική εκστρατεία για την αποσταθεροποίηση κυρίαρχων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, προς υποστήριξη του Κρεμλίνου.

Ο Κόζακ ελέγχει ειδησεογραφικά κανάλια στην Ουκρανία και σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στήριξε τα σχέδια της FSB να δυσφημίσει υψηλόβαθμους συνεργάτες του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατηγορώντας και τον ίδιο, ψευδώς, για κακοδιαχείριση.

«Η σημερινή απόφαση των ΗΠΑ έρχεται να προστεθεί στις προηγούμενες ενέργειες της Ουάσιγκτον με στόχο εκείνους που προωθούν τη ρωσική παραπληροφόρηση και παρέμβαση», ανέφερε ένας δεύτερος Αμερικανός αξιωματούχος.

Όταν ρωτήθηκε αν στα σχέδια των ΗΠΑ είναι να αποκλειστεί η Ρωσία από το σύστημα SWIFT για τις διεθνείς διατραπεζικές συναλλαγές, εάν η Μόσχα εισβάλει στην Ουκρανία, αξιωματούχος απάντησε ότι «δεν έχει αποσυρθεί καμία επιλογή από το τραπέζι».