Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Ελβετία, όπου γίνονται συνομιλίες υψηλού κινδύνου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, σε μια πρώτη ευκαιρία αποκλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Scott Bessent και ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης He Lifeng ηγούνται των διαπραγματεύσεων που αναμένεται να διαρκέσουν δύο ημέρες στη Γενεύη. Πρόκειται για τις πρώτες επίσημες, προσωπικές συνομιλίες από τότε που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump επέβαλε εισφορές 145% στην Κίνα και το Πεκίνο ανταπέδωσε με δασμούς 125% σε πολλά αμερικανικά προϊόντα και νέους ελέγχους στις εξαγωγές ορυκτών σπάνιων γαιών. Ο επικεφαλής του αμερικανικού εμπορίου Jamieson Greer αναμένεται επίσης να συμμετάσχει.

Και οι δύο πλευρές έχουν προσπαθήσει να δώσουν την εντύπωση ότι έχουν το πάνω χέρι, ωστόσο το status quo ενέχει μεγάλους κινδύνους.

Η πρακτική του «οφθαλμός αντί οφθαλμού» έχει αναστατώσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενώ απειλεί με ελλείψεις προϊόντων και υψηλότερες τιμές για τους Αμερικανούς καταναλωτές, αυξάνοντας την πίεση στον Trump να βρει διέξοδο από την αντιπαράθεσή του με τον Xi Jinping. Ο Κινέζος ηγέτης προσπάθησε να ενισχύσει την οικονομία της χώρας του ενόψει των συνομιλιών, αλλά τα στοιχεία δείχνουν σημάδια αδυναμίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει στείλει ανάμεικτα μηνύματα σχετικά με το ποιο επιθυμεί να είναι το αποτέλεσμα των συναντήσεων. Εχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν είναι πρόθυμος να μειώσει τους δασμούς χωρίς κινεζικές παραχωρήσεις, αν και την Παρασκευή δήλωσε μέσω ανάρτησής του ότι μια δασμολογική εισφορά 80% «φαίνεται σωστή».

«Πρέπει να κάνουμε μια μεγάλη συμφωνία για την Αμερική», δήλωσε ο Trump στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο αργά την Παρασκευή. «Νομίζω ότι θα επιστρέψουμε με μια δίκαιη συμφωνία τόσο για την Κίνα όσο και για εμάς».

Ο Bessent την Τετάρτη προσγείωσε τις προσδοκίες για οποιοδήποτε πιθανό αποτέλεσμα, λέγοντας στους νομοθέτες ότι οι συνομιλίες βρίσκονταν σε πρώιμο στάδιο και η εστίαση ήταν στη μείωση της έντασης και όχι στην επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας. Αλλά ο ίδιος ο Trump δήλωσε την Πέμπτη ότι αναμένει «ουσιαστική» πρόοδο, ενώ και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν τονίσει την ευκαιρία να εκτονωθεί η σύγκρουση.

Ο υπουργός Εμπορίου Howard Lutnick δήλωσε στο Fox News το βράδυ της Παρασκευής ότι δεν υπάρχει «καμία πιθανότητα» να διακοπούν εντελώς οι δασμοί, ανεξάρτητα από την έκβαση των συνομιλιών του Σαββατοκύριακου. Εάν οι διαπραγματεύσεις αυτές πάνε καλά, πρόσθεσε, οι εισφορές «θα μειωθούν σε ανθρώπινο επίπεδο. Σε ένα επίπεδο όπου κάνουμε επιχειρήσεις. Ο πρόεδρος θα διατηρήσει σημαντικούς δασμούς στο εμπόριο με την Κίνα. Αυτός είναι ο στόχος του. Αυτή είναι η προσδοκία του. Αυτή θα πρέπει να είναι η προσδοκία όλων μας».

Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης φαίνεται να έρχεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ένα πλεονέκτημα: το Πεκίνο ανακοίνωσε χθες άνοδο 8,1% στις εξαγωγές του τον Απρίλιο, ποσοστό τετραπλάσιο από αυτό που προέβλεπαν οι αναλυτές, αν και οι εξαγωγές του προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά περίπου 18%.

Εξάλλου, αν πιστέψει κανείς τους Κινέζους, οι Αμερικανοί ήταν αυτοί που ζήτησαν τη διεξαγωγή των συνομιλιών.

Η Κίνα υιοθετεί μια προσεκτική προσέγγιση, θέτοντας χαμηλές προσδοκίες ενόψει των διαπραγματεύσεων και θεωρώντας τις περισσότερο ως διερευνητικές παρά ως πιθανές για την επίτευξη μιας άμεσης μεγάλης συμφωνίας. Οι εκπρόσωποι του Σι θα μετρήσουν πόσο σοβαροί είναι οι Αμερικανοί ομόλογοί τους στην αναζήτηση μιας τομής, δήλωσε ο Wu Xinbo, διευθυντής στο Κέντρο Αμερικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Fudan στη Σαγκάη και σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών.

Και οι δύο οικονομίες, με συνδυασμένο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν 46 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, έχουν πολλά να χάσουν αν οι συνομιλίες αποτύχουν. Οι δασμοί στο σημερινό επίπεδο θα εξαλείψουν το 90% του διμερούς εμπορίου, σύμφωνα με εκτίμηση του Bloomberg Economics.

Οι επιπτώσεις της εμπορικής διαμάχης έχουν ήδη εμφανιστεί, προμηνύοντας περισσότερη οικονομική δυσπραγία σε περίπτωση μη συμφωνίας.

Διαβάστε ακόμη: