Καναδός τζιχαντιστής, ο οποίος εκτελούσε χρέη αφηγητή σε πληθώρα βίντεο της οργάνωσης, καταδικάσθηκε χθες (30/07) από την αμερικανική Δικαιοσύνη σε ισόβια κάθειρξη. Ο 39άχρονος Μοχάμεντ Χαλίφα, γεννημένος στη Σαουδική Αραβία, ομολόγησε την ενοχή τον Δεκέμβριο στην κατηγορία της «υποστήριξης» και της «ένταξης» σε «τρομοκρατική οργάνωση που προκάλεσε θανάτους».

Το 2013, εγκατέλειψε τον Καναδά για να ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. «Σκαρφάλωσε» γρήγορα στην ιεραρχία του αυτοανακηρυγμένου «χαλιφάτου» της οργάνωσης, που κατείχε από το 2014 έως το 2019, εδάφη του Ιράκ και της Συρίας.

Από το 2014, ανακηρύχθηκε μέλος – «κλειδί» του «πυρήνα» προπαγάνδας της τζιχαντιστικής οργάνωσης, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι γνώριζε άπταιστα αγγλικά και αραβικά. Το Ισλαμικό Κράτος παρήγαγε βίντεο με εκτελέσεις ομήρων από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών δημοσιογράφων, Τζέιμς Φόλι και Στίβεν Σότλοφ, που αποκεφαλίστηκαν το 2014.

Ο Μοχάμεντ Χαλίφα προσωπικά ήταν ο αφηγητής εκτός κάμερας στην αγγλική γλώσσα «πολλών εξαιρετικά βίαιων βίντεο», συμπεριλαμβανομένων δύο με τίτλο «Οι φλόγες του πολέμου». Το πρώτο γυρίστηκε το 2014 και το δεύτερο το 2017 και σε αμφότερα, καταγράφονται εκτελέσεις Σύριων στρατιωτών.

Φέρεται, επίσης, να ήταν ο αφηγητής σε «βίντεο στρατολόγησης», με εικόνες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της οργάνωσης σε Γαλλία και Βέλγιο, που είχαν σκοπό να υποκινηθούν επίδοξοι τζιχαντιστές ώστε να περάσουν στη δράση. Το 2019, αιχμαλωτίστηκε από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), συμμαχία στην οποία οι Κούρδοι αποτελούν την κύρια συνιστώσα.

Ο Μοχάμεντ Χαλίφα, γνωστός επίσης και ως Αμπού Ριντουάν Αλ–Καναντί, δεν επέδειξε την παραμικρή μεταμέλεια για τις πράξεις του, τονίζοντας πως θα ήθελε να επιστρέψει στον Καναδά μαζί με τη γυναίκα του και τα τρία τους παιδιά, υπό τον όρο ότι δε θα δικαζόταν, σε συνέντευξη στο καναδικό τηλεοπτικό δίκτυο CBC, από τη φυλακή όπου κρατείτο, στη Συρία. Το 2021 παραδόθηκε από τις ΣΔΔ στις αμερικανικές αρχές και μετήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες.