Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής εξετάζουν το ενδεχόμενο άρσης της δυνατότητας της Μόσχας να πραγματοποιεί συναλλαγές με τους Αμερικανούς επενδυτές που κατέχουν ρωσικά κρατικά ομόλογα, μετά τη λήξη της προθεσμίας την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν παρουσιάζεται έτοιμη ώστε να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση, η οποία φέρνει δυνητικά τη Ρωσία πιο κοντά στη χρεοκοπία.

Η πρόταση είναι υπό εξέταση και λειτουργεί ως μοχλός εντονότερης πίεσης προς στον Βλαντιμίρ Πούτιν», αποκάλυψε στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Το γραφείο ελέγχου περιουσιακών στοιχείων εξωτερικού που υπάγεται στην υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να μην ανανεώσει την εξαίρεση (λήγει στις 25/05), στο πλαίσιο των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, για την πληρωμή των ομολογιούχων, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι κυρώσεις της Δύσης απαγορεύουν τις συναλλαγές με το Yπουργείο Οικονομικών, την Κεντρική Τράπεζα και το Ταμείο Εθνικού Πλούτου της Ρωσίας.

Με την ολοκλήρωση της σύμβασης την 25η Μαΐου, η Ρωσία θα έχει ακόμη πληρωμές ομολόγων σχεδόν δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Ρόιτερς για σχολιασμό.

Παράλληλα, ο κ. Μπάιντεν κάλεσε σήμερα (17/05) τους Αμερικανούς πολίτες να απορρίψουν το «δηλητήριο της “λευκής” υπεροχής».

Απευθυνόμενος σε οικογένειες και τοπικούς αξιωματούχους στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης, την πόλη όπου το Σαββατοκύριακο ένας 18άχρονος εκτέλεσε δέκα ανθρώπους.

«Η “λευκή” υπεροχή είναι δηλητήριο. Δηλητήριο, πραγματικά, που διατρέχει το πολιτικό σώμα μας» υπογράμμισε αρχικά.

Ο νεαρός που σκότωσε εννέα ΑφροΑμερικανούς και έναν “λευκό” φύλακα ασφαλείας, ο οποίος προσπάθησε να τους προστατεύσει, υποκινήθηκε «από το μίσος» ενώ καταδίκασε το γεγονός ότι «θυμωμένοι, αποξενωμένοι, χαμένοι και απομονωμένοι άνθρωποι ριζοσπαστικοποιήθηκαν μέσω των σελίδων ενημέρωσης, της πολιτικής και του διαδικτύου».

«Όλοι εκείνοι, κατέληξαν να πιστεύουν λανθασμένα ότι θα αντικατασταθούν από τους άλλους (…) από ανθρώπους που απλώς δεν τους μοιάζουν», σύμφωνα με τον Αμερικανό Πρόεδρο.

Αναφερόμενος στη ρατσιστική θεωρία συνωμοσίας της «μεγάλης αντικατάστασης», την οποία πρεσβεύει ο δράστης, ο Μπάιντεν, εμφανώς συγκινημένος και σε αυστηρό ύφος, τόνισε:

«Καλώ όλους τους Αμερικανούς να απορρίψουν αυτό το ψέμα και να καταδικάσουν όλους όσοι διαδίδουν τη θεωρία για να κερδίσουν εξουσία, ψήφους, χρήματα».

Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «τρομοκρατική» την επίθεση και σημείωσε ότι «η ιδεολογία της “λευκής” υπεροχής δεν έχει θέση στην Αμερική. Όσοι σιωπούν, είναι συνένοχοι».

«Πρέπει να πείσω το Κογκρέσο ώστε να περάσει ο νόμος για τον έλεγχο της οπλοκατοχής» υποστήριξε, κατά την αποχώρησή του από το Μπάφαλο, μετά τη συνάντηση με τους συγγενείς των θυμάτων.

«Η χώρα μας θα πρέπει να κοιταχθεί στον καθρέφτη, αυτή είναι η πραγματικότητα. Έχουμε πρόβλημα εγχώριας τρομοκρατίας, είναι πραγματικό», κατέληξε.