Σοκαριστικοί ισχυρισμοί διατυπώνονται σε μήνυση που κατέθεσε την περασμένη Τρίτη στο Ανώτατο Δικαστήριο της κομητείας του Λος Άντζελες μία γυναίκα, η οποία αναφέρεται μόνο ως Jane A.B. Doe, εις βάρος γνωστών αλυσίδων μοτέλ στις ΗΠΑ.
Όπως ισχυρίζεται στη μήνυσή της η Doe, ήταν μόλις 13 ετών όταν «το έσκασε» από δομές της υπηρεσίας προστασίας ανηλίκων στο Ντάλας και γνώρισε έναν μαστροπό, ο οποίος την εξανάγκαζε, απειλώντας τη με όπλο, να εκδίδεται σε μοτέλ των αλυσίδων Motel 6, Wyndham Hotel Group και Red Roof Inn στην Καλιφόρνια και το Τέξας. Στη συνέχεια η γυναίκα υποστηρίζει ότι «βιάστηκε σχεδόν 1000 φορές» σε δωμάτια ξενοδοχείων Motel 6 και Red Roof Inn, το προσωπικό των οποίων γνώριζε τι συνέβαινε και έκαναν τα στραβά μάτια.
Σύμφωνα με την Doe, υπάλληλοι των μοτέλ «βοηθούσαν ενεργά τον μαστροπό να διαπράττει το έγκλημά του» και σε κάποιες περιπτώσεις είχαν παρακολουθήσει ή και συμμετάσχει στον βιασμό της.
Η Doe καταγγέλλει ότι το προσωπικό καθαρισμού λάμβανε εντολές να μην καθαρίζει τα δωμάτια όπου την κρατούσαν κλειδωμένη, ενώ υπάλληλοι παρείχαν δωμάτια κοντά σε εξόδους για την ευκολία του μαστροπού και έδιναν οδηγίες για χρήση συγκεκριμένων εισόδων και εξόδων, προκειμένου να μην προκληθούν υποψίες για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Η μήνυση αναφέρει ότι οι ξενοδοχειακές αλυσίδες «ωφελήθηκαν οικονομικά από τη σεξουαλική εκμετάλλευση της Doe και άλλων θυμάτων», δημιουργώντας ένα επιχειρηματικό μοντέλο που ενθαρρύνει τη διευκόλυνση της εμπορίας ανθρώπων.
Σύμφωνα με το Law and Crime, η μήνυση μιας άλλης γυναίκας που κατατέθηκε στις 30 Ιανουαρίου στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Τέξας διατυπώνει αντίστοιχες κατηγορίες. Η Jane AAG Doe αναφέρει στη μήνυσή της διάφορα ξενοδοχεία Motel 6, Red Roof Inn και άλλων αλυσίδων στο Λος Άντζελες, το Ντάλας και το Ώστιν. Η γυναίκα, που επίσης έπεσε θύμα sex trafficking, κατηγορεί τις αλυσίδες ότι παραβίασαν τον Ομοσπονδιακό Νόμο για την Προστασία Θυμάτων Εμπορίας Ανθρώπων (TVPRA), ο οποίος δίνει στα θύματα τη δυνατότητα να ζητήσουν αστική αποζημίωση.
Η μήνυση της AAG Doe αναφέρει ότι εξαναγκάστηκε σε «αμέτρητες σεξουαλικές πράξεις» από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2015. Καταγγέλλει ότι το προσωπικό των ξενοδοχείων έκανε τα στραβά μάτια παρά τα «εμφανή σημάδια κακοποίησης της», που περιλάμβαναν μώλωπες, υποσιτισμό, λήθαργο λόγω χρήσης ναρκωτικών ουσιών και ανάρμοστη ενδυμασία.
Οι μηνύτριες ζητούν αποζημίωση και υπογραμμίζουν την ανάγκη εκπαίδευσης των ξενοδοχειακών υπαλλήλων για την αναγνώριση σημάτων εμπορίας ανθρώπων. «Το πιο αποτελεσματικό όπλο κατά της σεξουαλικής εκμετάλλευσης είναι η εκπαίδευση», τονίζει η AAG Doe στη μήνυσή της.