Η αστυνομία του Ιλινόις των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα που δείχνουν τις χαοτικές στιγμές που οδήγησαν στον θανατηφόρο πυροβολισμό μιας γυναίκας που είχε τηλεφωνήσει στο 911 για να αναφέρει έναν ύποπτο εισβολέα στο σπίτι της.

Η δολοφονία της Sonya Massey, 36, το Σαββατοκύριακο της Ημέρας της Ανεξαρτησίας οδήγησε σε ποινικές διώξεις εναντίον ενός από τους αστυνομικούς που βρέθηκαν στο σπίτι της, ενώ το γεγονός καταδίκασε και π Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Ο αστυνομικός Sen Grayson απολύθηκε από την αστυνομία και κατηγορήθηκε για φόνο και υπηρεσιακό παράπτωμα. Ο ίδιος δήλωσε αθώος για τις κατηγορίες.

Το χρονικό της τραγωδίας

Η Massey, για την οποία η κόρη της επιβεβαίωσε ότι ήταν παρανοϊκή-σχιζοφρενής, είχε καλέσει την αστυνομία επειδή νόμιζε ότι κάποιος προσπαθούσε να εισβάλει στο σπίτι της. Όταν έφτασε η αστυνομία, άρχισαν να ψάχνουν στο σπίτι της Massey με φακούς, είπε στον Guardian μια γειτόνισσα, η Cheryl Evans. Η ίδια αναρωτήθηκε γιατί η αστυνομία δεν είχε χτυπήσει την πόρτα της, όπως έκαναν συνήθως στο παρελθόν όταν αναζητούσαν υπόπτους. Τελικά, ο Grayson, ο οποίος είναι λευκός, και ο συνεργάτης του μπήκαν στο σπίτι όπου άρχισαν να μιλούν στην Massey.

Το βίντεο σοκ με τον αστυνομικό να πυροβολεί την 36χρονη

Μετά από μια αρχική συζήτηση και αφού της ζήτησαν την άδεια οδήγησης, ο Grayson εντόπισε μια κατσαρόλα με βραστό νερό στην κουζίνα και διέταξε την Massey να τη αφαιρέσει για να μην προκληθεί φωτιά. Ενώ η 36χρονη ακολουθεί τις οδηγίες, ρωτά τους αστυνομικούς -που εμφανώς απομακρύνονται από αυτήν «πού πάτε;». «Μακριά από το καυτό νερό που αχνίζει», απαντά ο Grayson γελώντας, προτού ο γυναίκα απαντήσει: «Μακριά από το καυτό νερό που αχνίζει; Ω, θα σε επιπλήξω στο όνομα του Ιησού». Έχοντας τραβήξει το όπλο, ο Grayson μειώνει την απόσταση ανάμεσα στον ίδιο και την 36χρονη η οποία γονατίζει πίσω από έναν πάγκο έχοντας τα χέρια ψηλά.

«Καλύτερα να μην το κάνεις αυτό. Σου ορκίζομαι ότι θα σε πυροβολήσω στο γ@@@@νο πρόσωπό σου» φώναξε ο Grayson με την Massey να ψελλίζει «συγγνώμη, συγγνώμη». Τελικά, ο αστυνομικός πυροβολεί τρεις φορές και σύμφωνα με τον Guardian, σφαίρα πέτυχε την 36χρονη κάτω από το μάτι και να βγήκε από το πίσω μέρος του αυχένα της.

Καθώς η Massey κείτονταν νεκρή στο πάτωμα της κουζίνας της, ο Grayson λέει ότι θα πάει να πάρει το ιατρικό του κιτ για να της προσφέρει βοήθεια. «Αυτό είναι ένα χτύπημα στο κεφάλι. Τελείωσε», λέει ο αστυνομικός πριν πάει να πάρει το ιατρικό κιτ.

Σύμφωνα με τον Guardian καθώς οι αστυνομικοί στέκονται ακόμα με τα όπλα τους τραβηγμένα, ο Grayson λέει: «Δεν βγάζω τη σφαίρα από το γ@@@@νο κεφάλι της» και μετά επισημαίνει ότι το νερό από το δοχείο είχε φτάσει στα πόδια του. «Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε;», ρωτά τον συνάδελφό του και επισημαίνει ότι δεν είχε σκοπό να «φάει» το βραστό νερό στο πρόσωπο. Ο συνάδελφος του Grayson πλησιάζει την γυναίκα και κάποια στιγμή λέει, «συνεχίζει να ασθμαίνει» και αναρωτιέται γιατί αργεί τόση ώρα ο Grayson. Όταν φτάνουν οι διασώστες και άλλοι αξιωματικοί, ακούγεται κάποιος να ρωτά, «πού είναι το όπλο;». Ο Grayson απαντά ότι η 36χρονη είχε μια κατσαρόλα με βραστό νερό και τον απείλησε να τον επιπλήξει στο όνομα του Ιησού. Οι διασώστες την μετέφεραν σε κοντινό νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Ο Grayson έχει συλληφθεί και κατηγορείται για ανθρωποκτονία α΄ βαθμού και κρατείται χωρίς εγγύηση μέχρι να ξεκινήσει η δίκη του. Σύμφωνα με τον Guardian, είναι εξαιρετικά σπάνιο να κατηγορούνται αστυνομικοί για φόνο σε θάνατο πολίτη και δεν έχει συμβεί σε τέτοια υπόθεση υψηλού προφίλ μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ το 2020.

Διαβάστε ακόμη: