Οι τιμές παραγωγού (πληθωρισμός χονδρικής) στις ΗΠΑ κατέγραψαν τον Απρίλιο τη μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας πενταετίας, καθώς οι επιχειρήσεις φαίνεται να «απορροφούν» μέρος των αυξημένων κόστους λόγω των δασμών, πιέζοντας έτσι τα περιθώρια κέρδους.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) μειώθηκε κατά 0,5%, στη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bureau of Labor Statistics (BLS). Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 0,2%.

Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο δείκτης υποχώρησε κατά 0,4%, στη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το 2015, ενώ ο δομικός δείκτης (χωρίς τρόφιμα, ενέργεια και εμπόριο) μειώθηκε κατά 0,1%, στην πρώτη υποχώρηση εδώ και πέντε χρόνια.

Σημάδια κόπωσης αναδείχθηκαν στα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις, καθώς οι καταναλωτές συγκρατούν τις δαπάνες υπό τον φόβο ανατιμήσεων σε εισαγόμενα αγαθά. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά μόλις 0,1% τον Απρίλιο, μετά από ισχυρή άνοδο 1,7% τον Μάρτιο. Επτά από τις 13 κατηγορίες του δείκτη εμφάνισαν πτώση, περιλαμβανομένων των ειδών ένδυσης, των αθλητικών και των καυσίμων.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων υποχώρησαν ελαφρώς, μετά την έντονη ζήτηση του προηγούμενου μήνα. Αντίθετα, η κατανάλωση σε εστιατόρια και μπαρ ενισχύθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, αποτελώντας τη μοναδική κατηγορία υπηρεσιών που αποτυπώνεται στην έκθεση.

Παράλληλα, συνεχίστηκε για τρίτο συνεχόμενο μήνα η συρρίκνωση της μεταποίησης στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed. Ο δείκτης γενικών επιχειρηματικών συνθηκών διαμορφώθηκε στις -9,2 μονάδες, παραμένοντας σε επίπεδα ύφεσης.

Παράλληλα, το κόστος των πρώτων υλών αυξήθηκε αισθητά, με τον δείκτη τιμών εισροών να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2022. Αν και οι επιχειρήσεις βλέπουν άνοδο στις τιμές που πληρώνουν, οι τιμές που εισπράττουν μειώνονται, υποδηλώνοντας πιεσμένα περιθώρια κέρδους.

Διαβάστε ακόμη: