Τους τελευταίους μήνες, σφραγισμένα ξύλινα κιβώτια φτάνουν στη Νέα Υόρκη από το Λονδίνο με εμπορικές πτήσεις, δεμένα και προσεκτικά συσκευασμένα. Μόλις προσγειωθούν, φορτηγά τα παραλαμβάνουν, με τους οδηγούς τους να αγνοούν συχνά το περιεχόμενό τους.

Το φορτίο αποτελείται από στοίβες ασημένιων ράβδων, τις οποίες οι έμποροι μεταφέρουν αεροπορικώς στις ΗΠΑ υπό τον φόβο ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα επιβάλει δασμούς.

Η πρωτοφανής αερομεταφορά ασημιού

Παραδοσιακά, ο χρυσός διακινείται αεροπορικώς μεταξύ των μεγαλύτερων παγκόσμιων χρηματοοικονομικών κέντρων, όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, η Ζυρίχη, το Χονγκ Κονγκ και η Σαγκάη, ενώ το ασήμι –λόγω του όγκου και της χαμηλότερης αξίας του– μεταφέρεται κυρίως με πλοία. Ωστόσο, οι απειλές της κυβέρνησης Τραμπ για δασμούς έχουν προκαλέσει έντονες ανακατατάξεις. Οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων ασημιού αυξήθηκαν κατακόρυφα, με τους Αμερικανούς traders να επιταχύνουν τη μεταφορά πολύτιμων μετάλλων στη χώρα προτού τεθούν σε ισχύ οι νέες πολιτικές.

Ο Philip Newman, ειδικός στη βιομηχανία των μετάλλων, τονίζει πως πρόκειται για πρωτόγνωρη κατάσταση, καθώς δεν έχει ξαναδεί μαζική μεταφορά ασημιού μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης.

Ρεκόρ μεταφοράς χρυσού και χαλκού στις ΗΠΑ

Παράλληλα, τεράστιες ποσότητες χρυσού και χαλκού κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ. Από τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές, 14 εκατομμύρια ουγγιές χρυσού –αξίας 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων– έχουν εισρεύσει στα αποθετήρια του χρηματιστηρίου Comex στη Νέα Υόρκη, μαζί με 45 εκατομμύρια ουγγιές ασημιού. Οι εξαγωγές χρυσού από την Ελβετία αυξήθηκαν σημαντικά, ενώ οι traders αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις εβδομάδων για την ανάληψη αποθεμάτων από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Ο χρυσός έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια ενόψει πιθανών δασμών. Αυτή η αναστάτωση στις αγορές αντανακλά την επίδραση της πολιτικής του Τραμπ, ακόμη και πριν εφαρμοστούν οι σχεδιαζόμενες εμπορικές κυρώσεις. Ο πρόεδρος έχει προειδοποιήσει για την επιβολή δασμών 25% στο Μεξικό και τον Καναδά, με πιθανή εφαρμογή από τις αρχές Φεβρουαρίου, γεγονός που εντείνει τη βιασύνη για μεταφορά μετάλλων στις ΗΠΑ.

Ο χρυσός μεταφέρεται συνήθως στις αποσκευές επιβατικών αεροπλάνων, με περιορισμούς κυρίως λόγω ασφαλιστικών ορίων και όχι βάρους. Κάποιες χώρες επιλέγουν ακόμη και στρατιωτικά αεροσκάφη για τη μεταφορά των αποθεμάτων τους.

Αντίθετα, το ασήμι τυπικά δεν μετακινείται αεροπορικώς λόγω κόστους, αλλά οι αναταράξεις της αγοράς μπορούν να αλλάξουν τους κανόνες. Για παράδειγμα, στη δεκαετία του 1980, ακόμα και το αλουμίνιο φορτωνόταν σε αεροπλάνα για να αξιοποιηθούν ευκαιρίες arbitrage.

Η αβεβαιότητα για τους δασμούς ωθεί τους traders να προστατεύσουν τα κεφάλαιά τους, ακόμα κι αν δεν είναι βέβαιο ότι τα πολύτιμα μέταλλα θα επηρεαστούν από τους νέους κανονισμούς. Η τελευταία φορά που υπήρξαν τέτοιες διαταραχές στις αγορές ήταν κατά την έναρξη της πανδημίας, όταν η διακοπή των πτήσεων είχε προκαλέσει χάος στον κλάδο των πολύτιμων μετάλλων.

Εμπορικές εντάσεις

Τον τελευταίο καιρό, αυξημένες ποσότητες χαλκού εισάγονται στις ΗΠΑ, με φορτία να φτάνουν από τη Χιλή και την Αφρική. Οι traders προσπαθούν να προλάβουν τυχόν νέους δασμούς, ανησυχώντας πως αν το μέταλλο βρίσκεται ακόμη στη θάλασσα τη στιγμή της επιβολής, θα επιβαρυνθεί με πρόσθετα κόστη.

Παρότι οι αγορές χρυσού και ασημιού επιτρέπουν πιο άμεση μεταφορά, δίνοντας στους traders ευκαιρίες για arbitrage μέχρι την τελευταία στιγμή, το εμπόριο χαλκού παραμένει ριψοκίνδυνο λόγω της αβεβαιότητας γύρω από τις εμπορικές πολιτικές.

Ο Robert Gottlieb, πρώην στέλεχος της JPMorgan, επισημαίνει πως οι αγορές συνεχίζουν να βρίσκονται σε αναταραχή, με τις εξελίξεις να δημιουργούν ευκαιρίες, αλλά και σημαντικούς κινδύνους.

Διαβάστε ακόμη: