Ανάπτυξη 2,1% και πληθωρισμό στο 3% «βλέπει» για φέτος το ΙΟΒΕ σε σχέση με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Ωστόσο, προκειμένου να συνεχίσει η ελληνική οικονομία να αναπτύσσεται θα πρέπει να συνεχίσει την αύξηση των επενδύσεων και μάλιστα με μεγαλύτερο ρυθμό. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας, με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσής του την πορεία της ελληνικής οικονομίας για το β’ τρίμηνο του έτους, η χώρα για να διατηρήσει τους ρυθμούς ανάπτυξης του 2% ή και περισσότερο θα πρέπει να να κάνει περισσότερα βήματα, την ώρα που σημειώνεται κόπωση και σε ό,τι αφορά τη μείωση της ελληνικής οικονομίας.
Πρόβλημα η μείωση των εξαγωγών
Ο κ. Βέττας χαρακτήρισε ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη τη μείωση των εξαγωγών αγαθών, παρά το γεγονός ότι η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας διευρύνθηκε, αν και επιδεινώθηκε περαιτέρω το εμπορικό έλλειμμα της χώρας. Μάλιστα, τα στοιχεία που φέρνει το ΙΟΒΕ δείχνουν ότι η εγχώρια προστιθέμενη αξία των εξαγωγών της χώρας μας είναι χαμηλότερη του μέσου όρου της ΕΕ.
Σύμφωνα με τον κ. Βέττα, η διαφαινόμενη αυτή εξάντληση της δυναμικής έχει επιφέρει εκ νέου στο επίκεντρο τη συζήτηση για την αλλαγή του παραγωγικού μείγματος της ελληνικής οικονομίας και δη στις βασικές συνιστώσες του μείγματος αυτού, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές.
Όπως σημείωσε, η επιτάχυνση των επενδύσεων για την Ελλάδα είναι δρόμος χωρίς επιστροφή, προκειμένου η κόπωση που παρατηρείται στο μέτωπο της εξαγωγικής δραστηριότητας της χώρας να μην…κατεβάσει στις προβλέψεις για ανάπτυξη 2% το 2024.
Παράλληλα, ο ίδιος ανέφερε ότι όσο δε θα υπάρχουν ισχυρές επενδύσεις το ήδη επιβαρυμένο δημογραφικό θα επιδεινώνεται, καθώς εκείνοι που θα φεύγουν από τη χώρα, θα είναι περισσότεροι από εκείνους που έρχονται.
Ακόμη, ο ίδιος σημείωσε πως «Πήγε καλά ως τώρα η ελληνική οικονομία, αλλά το αφήγημα αρχίζει να λαχανιάζει, με αποτέλεσμα να χρειάζεται τώρα μια νέα ώθηση».
Προβλέψεις
Για το 2024 το ΙΟΒΕ προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 2,1,% πληθωρισμό 3% και αύξηση των επενδύσεων 14,1% συνολικά και 9,7% σε πάγιο εξοπλισμό. Παράλληλα, η ανεργία θα μειωθεί οριακά στο 10,3% και σύμφωνα με τον κ. Βέττα έχουμε φτάσει στο σκληρό πυρήνα της και ότι δεν πρόκειται να μειωθεί σημαντικά σε μεσομακροπρόθεσμο χαρακτήρα. Επίσης εκτιμά αύξηση των εισαγωγών κατά 1,8% και μείωση των εξαγωγών κατά 0,4%.
Παράλληλα, ο Νίκος Βέττας στάθηκε στην ανοδική πορεία που καταγράφει το μισθολογικό κόστος, σημειώνοντας ότι έχει περάσει ο πληθωρισμός στους μισθούς και αυτό θα δημιουργήσει προσκόμματα την αποκλιμάκωσή του.
Αναφορικά με το ΑΕΠ ο κ. Βέττας σημείωσε ότι η δυναμική των εξαγωγών δεν μπορεί να στηρίξει το 2,1%, και ότι μόνον με αύξηση των επενδύσεων μπορεί να στηριχθεί η πρόβλεψη αυτή. Για αυτό και η υλοποίηση του Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με γοργά βήματα αναμένεται να συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ανακοπή στη μείωση της ανεργίας
Αναφορικά με την ανεργία, ο κ. Βέττας επισήμανε το γεγονός ότι ανακόπηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2024 η μείωση της ανεργίας.
Προειδοποίησε ωστόσο ότι η πτώση της ανεργίας κάτω του 10% δεν θα είναι εύκολη άσκηση. Η πρώτη πρόκληση στο μέτωπο της απασχόλησης αφορά στη μείωση της ανεργίας και η δεύτερη πρόκληση στην είσοδο των νέων ανθρώπων στο εργατικό δυναμικό της χώρας, δεδομένου ότι υπάρχει σημαντικό θέμα προσέλκυσης προσωπικού από πλευράς επιχειρήσεων.
Διαβάστε ακόμη:
-
H υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου προκάλεσε ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου
-
Σμαράγδα Καρύδη – Θοδωρής Αθερίδης: Διακοπές με το σκάφος τους
-
Δέσποινα Βανδή: Τα σχόλια των Τούρκων για την ακύρωση της συναυλίας για την αφίσα του Ατατούρκ
-
Χρυσοχοΐδης: Αθλητική βία και οργανωμένο έγκλημα είναι συγκοινωνούντα δοχεία