«Παρεμφερή με το 2024» επίδοση εσόδων στον τουρισμό φέτος βλέπει το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), διαπιστώνοντας πάντως στην πράξη ότι η επίδραση του κλάδου στην απασχόληση θα είναι συγκριτικά μικρότερη το 2025 έναντι του 2024.
Τα στοιχεία βασίζονται στην τελευταία έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία όπου γίνεται και χωριστή αναφορά για την «ψαλίδα» στον κλάδο ανά Περιφέρεια και τις διαφορετικές ουσιαστικά ταχύτητες που επικρατούν ειδικά όσον αφορά τις επιδόσεις στον τουρισμό.
«Στον τομέα του τουρισμού, σε συνέχεια του ρεκόρ αφίξεων το 2024, η θετική επίδοση αναμένεται να συνεχιστεί και το 2025, ωστόσο η επίδραση του τουριστικού τομέα στην απασχόληση το 2025, συγκριτικά με το 2024, αναμένεται να είναι μικρότερη», αναφέρεται ειδικότερα για τον κλάδο όπου «η επίδοση εσόδων θα είναι παρεμφερής με το 2024 σε πραγματικούς όρους», σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.
Η εκτίμηση συμβαδίζει και με τα πρώτα στοιχεία από την ΤτΕ, η οποία αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τα λεπτομερή δεδομένα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου για την περίοδο Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου του 2025: Με βάση τα πρώτα νούμερα της ΤτΕ από το ισοζύγιο πληρωμών για το πρώτο δίμηνο του 2025, τόσο οι αφίξεις όσο και οι εισπράξεις στο πρώτο δίμηνο εμφανίζονται αυξημένες σε μονοψήφιο ποσοστό με το Φεβρουάριο πάντως να καταγράφει οριακή μείωση στις αφίξεις κατά 0,8% διατηρώντας σταθερές τις εισπράξεις στα 297 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα, σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2024, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 5,4% και οι σχετικές εισπράξεις κατά 3,9%, ενώ σε σχέση με το Φεβρουάριο του 2024, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών κατέγραψαν μικρή μείωση κατά 0,8%, ενώ οι σχετικές εισπράξεις μικρή αύξηση 0,5%, στα 600 εκατ. ευρώ από τα 577 εκατ. ευρώ του πρώτου διμήνου του 2024.
Οι επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού τα τελευταία χρόνια με νέο έτος αναφοράς πλέον το 2024 με εισπράξεις για πρώτη φορά στα 21,7 δισ. ευρώ δείχνουν το δρόμο για τη συνέχεια όπως υπογραμμίζει ειδικότερα το ΙΟΒΕ, στο σχετικό παράρτημα για τις οικονομικές και κοινωνικές τάσεις στις Περιφέρειες ανά την Ελλάδα.
Ως προς τουριστικούς δείκτες, «εν μέσω διαδοχικών ετών ρεκόρ σε διεθνείς αφίξεις και έσοδα, τα επίπεδα πληρότητας των ξενοδοχειακών καταλυμάτων διαφέρουν συστηματικά μεταξύ Περιφερειών ενώ παρουσιάζουν σταδιακή αύξηση. Το μερίδιο απασχόλησης σε χώρους πολιτισμού στο σύνολο της απασχόλησης σημειώνει σημαντική αύξηση στην νησιωτική Ελλάδα και στην Αττική, ενώ συρρίκνωση σημειώνεται στην ηπειρωτική Ελλάδα. Θα ήταν υψηλής σημασίας να προταχθεί ένα βιώσιμο και ολιστικό στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό, το οποίο θα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιφέρειας», αναφέρει το ΙΟΒΕ.
«Οι πολιτικές θα πρέπει να εστιάζουν σε παραγωγικές επενδύσεις, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη δεξιοτήτων για τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων και τη σύγκλιση με ευρωπαϊκά πρότυπα. Η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, των υπηρεσιών υγείας και των εκπαιδευτικών υποδομών είναι καίρια, μαζί με μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας και των φυλετικών ανισοτήτων στην απασχόληση. Οι τουριστικές στρατηγικές θα πρέπει να προωθούν βιώσιμη και περιφερειακά εξειδικευμένη ανάπτυξη. Μια συντονισμένη, βασισμένη σε δεδομένα προσέγγιση είναι απαραίτητη για τη σχεδίαση πολιτικών που ανταποκρίνονται στις ανάγκες κάθε περιφέρειας και εξασφαλίζουν μακροπρόθεσμη οικονομική και κοινωνική συνοχή. Η συνεχής παρακολούθηση αυτών των τάσεων θα βοηθήσει στη δημιουργία αποτελεσματικών παρεμβάσεων που βασίζονται σε έγκαιρα δεδομένα και αντιμετωπίζουν εξελισσόμενες προκλήσεις. Ο τουρισμός, ως βασικός πυλώνας ανάπτυξης, πρέπει να αναπτυχθεί με βιώσιμο τρόπο, σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση των υποδομών».
Διαβάστε ακόμη:
- O Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός ήταν υποχρέωση και όχι «καπρίτσιο» της Ελλάδας
- Ο Πάπας Φραγκίσκος έφυγε κι αφήνει τεράστιο κενό – Ποιος θα είναι ο επόμενος;
- «Ακονίζουν τα μαχαίρια» στη Ν.Δ. με αφορμή τις διατάξεις για τις παρένθετες μητέρες
- Σημαντικές αλλαγές στις πρεσβείες της χώρας – Εντύπωση προκαλεί η αλλαγή στη Ουάσιγκτον