Το πρώτο περιστατικό λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για εφέτος εντοπίσθηκε στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα «κοινών» κουνουπιών, που έχουν μολυνθεί από μολυσμένα πτηνά (κυρίως άγρια), βάσει πληροφοριών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Ποιοι κινδυνεύουν να νοσήσουν

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μονάχα ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (<1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα).

Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται σε πολλές χώρες παγκοσμίως, όπως και σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, σε ετήσια βάση.

Από το 2010 και ύστερα, εμφανίζονται κρούσματα σχεδόν κάθε χρόνο (και) στη χώρα μας, σε διάφορες περιοχές, κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες.

Ως εκ τούτου, θεωρείται αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών σε κάθε περίοδο μετάδοσης. Τον Μάιο 2022, ο ΕΟΔΥ ενημέρωσε τους επαγγελματίες υγείας πανελλαδικά για την ανάγκη εγρήγορσής τους για τη νόσο και στις αρχές Ιουνίου εξέδωσε ανακοίνωση για την ενημέρωση του κοινού, με συστάσεις για τη λήψη μέτρων προφύλαξης από τα κουνούπια.

Σε κάθε περίοδο μετάδοσης, με στόχο την έγκαιρη εφαρμογή στοχευμένων μέτρων απόκρισης και πρόληψης, ο ΕΟΔΥ διενεργεί ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, διερευνά άμεσα τα περιστατικά και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές.

Καθώς η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού και εμφάνισης κρουσμάτων δε μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια.

Οδηγίες προφύλαξης από τον ΕΟΔΥ

Ως εκ τούτου, o ΕΟΔΥ συνιστά να τηρούνται τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, σε όλη την επικράτεια, καθ’ όλη την περίοδο κυκλοφορίας τους.

Κουνούπι, ιός του Δυτικού Νείλου.

  • Να χρησιμοποιούνται εγκεκριμένα εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά / ανεμιστήρες, κατάλληλα (μακριά) ρούχα.
  • Να μην υπάρχουν στάσιμα νερά πουθενά (έτσι, επιτυγχάνεται ουσιαστικά ο περιορισμός των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών στους ιδιωτικούς χώρους).

Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και με χρόνια υποκείμενα νοσήματα πρέπει να λαμβάνουν τα μέτρα με ιδιαίτερη συνέπεια.

Περισσότερες πληροφορίες για τον ιό του Δυτικού Νείλου και τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ: (https://eody.gov.gr/disease/ios-toy-dytikoy-neiloy/), όπου κάθε Τρίτη θα αναρτάται εβδομαδιαία έκθεση με επικαιροποιημένα επιδημιολογικά δεδομένα.