Η σουηδική Intrum AB κέρδισε τη συναίνεση από αρκετούς επενδυτές ομολόγων της ώστε να ξεκινήσει τη διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους της ύψους 5,4 δισ. ευρώ.

Πάνω από το 66,7% των κατόχων ομολόγων υπέγραψαν τη συμφωνία, ποσοστό που ξεπερνά το όριο που επιτρέπει την εφαρμογή της, σύμφωνα με δήλωση του servicer. Η Intrum «ενθαρρύνει έντονα τους εναπομείναντες κατόχους ομολογιών της να υποστηρίξουν τη συναλλαγή ανακεφαλαιοποίησης», πρόσθεσε. Με την υπογραφή της συμφωνίας, οι πιστωτές είναι πλέον δεσμευμένοι στην ενδεχόμενη διαδικασία αναδιάρθρωσης, όποια μορφή κι αν έχει.

Η Intrum με έδρα τη Στοκχόλμη προσπαθεί να πείσει τους επενδυτές για ένα σχέδιο σταθεροποίησης της μη βιώσιμης δομής του χρέους της εν μέσω επικείμενων λήξεων και περιορισμένης πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές, επισημαίνει το Bloomberg. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η πλειονότητα των τραπεζών που τη δάνεισαν είχε επίσης συμφωνήσει με την πρόταση αναδιάρθρωσης, καθώς και την παράταση της λήξης μιας ανακυκλούμενης πιστωτικής διευκόλυνσης 1,1 δισ. ευρώ έως το 2028.

Η νομική οδός για την επίτευξη της αναδιάρθρωσης παραμένει αδιευκρίνιστη, με την Intrum να λέει ότι θα συμφωνήσει για «την πιο κατάλληλη διαδικασία για να εξασφαλίσει την επιτυχή εφαρμογή».

Ενώ μια συναινετική συναλλαγή θα απαιτούσε την υποστήριξη του 90% των κατόχων ομολόγων, η συμφωνία θα μπορούσε να υλοποιηθεί επίσης μέσω δικαστικής διαδικασίας που απαιτεί χαμηλότερα όρια, όπως ένα σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο χρειάζεται 75%, ή μια διαδικασία του «Chapter 11» των ΗΠΑ ή η σουηδική διαδικασία που απαιτούν μόνο το 66%.

Η συμφωνία που πρότεινε η Intrum προέβλεπε την πλήρη αποπληρωμή των ομολόγων του 2024, παράλληλα με την παράταση του 90% της ονομαστικής αξίας των υπόλοιπων ομολόγων της κατά τρία χρόνια. Ως αποζημίωση, οι ομολογιούχοι θα λάβουν 10% της εταιρείας. Η Intrum θα πουλήσει επίσης νέα ομόλογα υψηλής εξασφάλισης 526 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ μέρος των εσόδων θα χρησιμοποιηθεί για την εξαγορά του ανταλλασσόμενου χρέους.

Ωστόσο, δεν καλωσόρισαν όλοι αυτό το σχέδιο. Η συμφωνία αντιμετώπισε πιέσεις από ομάδα πιστωτών που κατέχουν την πλειοψηφία των ομολόγων λήξης 2025. Τα μέλη της υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας με στόχο τη βελτίωση των όρων αναδιάρθρωσης και ζήτησαν με επιστολή τους να δουν εμπιστευτικές επικοινωνίες μεταξύ της εταιρείας και των funds που συμφώνησαν στη συμφωνία αναδιάρθρωσης. Εάν η Intrum επιλέξει να εφαρμόσει την ανακεφαλαιοποίηση μέσω δικαστικής διαδικασίας που απαιτεί χαμηλότερο όριο για να περάσει, ενδέχεται να μην απαιτείται η συγκατάθεση της δυσαρεστημένης ομάδας ομολογιούχων.

Οι κάτοχοι τίτλων που θα υπογράψουν τη συμφωνία πριν από συγκεκριμένες προθεσμίες θα λάβουν κάποια αμοιβή σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή τους.

Διαβάστε ακόμη: