Σημαντική εξέλιξη για την πόλη του Πειραιά, καθώς η εταιρεία Intrakat  σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακηρυχθεί ανάδοχος για την κατασκευή του πολυαναμενόμενου νέου Δικαστικού Μεγάρου.

Ένα ορόσημο για τον Πειραιά

Πρόκειται για το μεγαλύτερο νέο κτιριακό έργο στην περιοχή, με ιδιαίτερη σημασία για την εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Στρατηγική θέση

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο θα ανεγερθεί στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου, σε κοντινή απόσταση (περίπου 500 μέτρα) από τους σταθμούς Μετρό των γραμμών 1 και 3, εξασφαλίζοντας εύκολη πρόσβαση για όλους.

Μια νέα σελίδα για την πόλη

Η κατασκευή του νέου Δικαστικού Μεγάρου σηματοδοτεί μια νέα σελίδα για τον Πειραιά, φέρνοντας μαζί της πρόοδο, ανάπτυξη και ένα σύγχρονο περιβάλλον για την απονομή της Δικαιοσύνης.

Οι πρόδρομες εργασίες όπως οι κατεδαφίσεις έχουν ξεκινήσει από σύμβαση με άλλη εταιρεία καθώς έχει ήδη εκδοθεί η άδεια εκσκαφών και αντιστηρίξεων. Πλέον αναμένεται η έκδοση της οικοδομικής άδειας μέχρι τα μέσα Μαϊου οπότε θα σημάνει και η έναρξη της κατασκευαστικής περιόδου.

Όπως είχε αναφέρει και ο Διευθύνων Σύμβουλος της DIMAND Δημήτρης Ανδριόπουλος κατά την παρουσίαση του έργου το Δεκέμβριο του 2023, το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά θα είναι το πρώτο “πράσινο” δημόσιο κτίριο της χώρας.

Το νέο Δικαστικό Μέγαρο Πειραιά θα ανεγερθεί στο λεγόμενο ακίνητο Δασκαλάκη. Εκεί υπήρχε μέχρι και πρόσφατα μια ανενεργή αποθήκη όπου ελήφθησαν όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις για να κατεδαφιστεί.

Σημειώνεται πως το ακίνητο που κατείχε η Dimand αγοράστηκε από το ΤΑΧΔΙΚ έναντι 80,9 εκατ. ευρώ για λογαριασμό του υπουργείου Δικαιοσύνης και στη συνέχεια ανέθεσε στην Dimand την ανάπτυξη του κτιριακού συγκροτήματος. Το ακίνητο έχει έκταση 17,5 στρέμματα. Από αυτά, τα 5 στρέμματα θα αναπλαστούν και θα γίνουν το νέο “Πάρκο Δικαστηρίων” από τον Δήμο Πειραιά που θα είναι προσβάσιμο στο κοινό.

Η Dimand αναλαμβάνει την ανάπτυξη του κτιριακού συγκροτήματος. Η Intrakat έχει συμβληθεί με την Dimand μέσω της εταιρείας ειδικού σκοπού που ονομάζεται HUB 204. Το όνομα προήλθε από το οικοδομικό τετράγωνο 204 του Δήμου Πειραιά στο οποίο θα ανεγερθεί το κτιριακό συγκρότημα.

Στην κατασκευή δεν έχει προβλεφθεί το κόστος διαχείρισης, συντήρησης και λειτουργίας το οποίο με την έναρξη της λειτουργίας του θα πρέπει να έχει αντιμετωπιστεί από τον φορέα υλοποίησης του.

Πώς θα γίνει το 1ο “πράσινο” δημόσιο κτίριο της Ελλάδας

Το ακίνητο βρίσκεται επί των οδών Χαϊδαρίου, Φωκίωνος και Παπαστράτου, στην περιοχή του Αγίου Διονυσίου του Δήμου Πειραιά και έχει έκταση 12.350,14 τ.μ.. Στο οικόπεδο αυτό θα ανεγερθεί νέο κτίριο γραφείων συνολικής δόμησης περίπου 36.000 τ.μ. για τη στέγαση όλων των δικαστηρίων και των δικαστικών υπηρεσιών της πόλης του Πειραιά.

Θα στεγαστούν υπηρεσίες από 5 κτίρια, θα συγκεντρωθούν 9 δικαστήρια, 300 δικαστικοί και 560 υπάλληλοι, ενώ η πρόβλεψη του κτιρίου αφορά 1.200 άτομα.

Το νέο κτίριο θα είναι το πρώτο δημόσιο κτίριο, με πιστοποίηση LEED Gold, αλλά και μηδενικών εκπομπών, από τα πρώτα δημόσια κτίρια που θα καλύπτουν επαρκώς την πρόσφατη ευρωπαϊκή οδηγία για την κατασκευή κτιρίων από το 2030 και μετά.

Οι ιδιότητες αυτού του πράσινου κτιρίου θα μειώσουν τα κόστη λειτουργίας των Δικαστηρίων κατά 50-60%, μετρημένα την τελευταία δεκαετία, συνεκτιμώντας την τεχνολογία που αξιοποιείται για ηλεκτρισμό, παροχές νερού, ανάκτηση ενέργειας από ασανσέρ, φωτοβολταϊκά. Αρχιτέκτονες είναι το γραφείο ASPA-KST του κ. Τσαγκαράτου.

Θα διαθέτει ένα υπόγειο χώρο στάθμευσης 303 θέσεων σε ένα επίπεδο, πολλές εκ των οποίων για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, για ΑμεΑ, χώροι ποδηλάτων κλπ. Συνολικά θα κατασκευαστούν 26.000 τ.μ. ανωδομής και 10.000 υπόγεια αλλά και 1.500 τ.μ αποθηκών και αρχείων.

Τα νέα Δικαστήρια θα βρίσκονται περίπου 500 μέτρα από τους σταθμούς του Μετρό (γραμμή 1 και γραμμή 3) και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, είναι πολύ κοντα στις ακτοπλοϊκές γραμμές και στο Τραμ, ωστόσο θα χρειαστεί να συνδεθεί και με κάποια τοπική λεωφορειακή γραμμή.

Κατά μέσο όρο η απόσταση των νέων Δικαστηρίων του Πειραιά θα είναι 36 λεπτά από όποιο σημείο της πόλης. Το μακρύτερο θεωρείται το αεροδρόμιο με 57 λεπτά απόσταση μέσω μετρό και το πλησιέστερο το λιμάνι και η πόλη του Πειραιά.

Διαβάστε ακόμη: