Έναν τεράστιο αριθμό από followers καταφέρνουν να συγκεντρώσουν αρκετοί διάσημοι influencers, κυρίως μέσω του Instagram. Πόσοι, όμως, από αυτούς τους followers είναι πραγματικοί;

Είναι γνωστό ότι τα ψεύτικα προφίλ και τα bots είναι άπειρα με αποτέλεσμα να επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τα νούμερα αυτά. Το Fasthosts.co.uk πραγματοποίησε έρευνα στους λογαριασμούς διασήμων, κατά τη διάρκεια της οποίας εντόπισε τους influencers που συγκεντρώνουν το υψηλότερο ποσοστό σε fake followers.

Στην κορυφή της λίστας φιγουράρει το όνομα της μεγιστάνας του make up, Kylie Jenner, η οποία έχει τους περισσότερους fake followers στο Instagram, με σχεδόν 29% ύποπτων λογαριασμών στο προφίλ της. Από τα 223 εκατομμύρια προφίλ που ακολουθούν την Kylie, 63 εκατομμύρια λογαριασμοί ανήκουν σε ύποπτους λογαριασμούς. Οι Jenners και οι Kardashians κυριαρχούν στην λίστα με την Kendall JennerKim and Kourtney Kardashian να βρίσκονται όλες στο top 10.

Instagram: Ποιοι είναι οι διάσημοι με τους περισσότερους fake followers

Το Instagram ξεκληρίζει τα Fake Likes και τους Fake Followers

Το Instagram χρησιμοποιεί αλγόριθμους για να υποδείξουν τους προβληματικούς λογαριασμούς, οι οποίοι έπειτα “θα λάβουν ένα μήνυμα εντός της εφαρμογής που θα τους προειδοποιεί πως αφαιρέθηκαν όλα τα ψεύτικα likes, follows και σχόλια που έδωσαν σε άλλους από τον λογαριασμό τους,” δήλωσε η υπηρεσία.

Το Instagram δεν υπέδειξε ποιες ήταν οι εφαρμογές όπου δημιούργησαν το πρόβλημα. Αλλά είπαν πως ο τρόπος λειτουργίας τους ξεκινά με το να πείσουν τους χρήστες να δώσουν το username και το password για τον λογαριασμό τους. Με τέτοιου είδους πρόσβαση, οι εφαρμογές αυτές μπορούν να πάρουν το έλεγχο του λογαριασμού και να δημιουργήσουν τεχνητά likes και follows στην πλατφόρμα. Κατόπιν τούτου το Instagram θα ζητήσει από τους χρήστες να αλλάξουν τους κωδικούς τους.

Τα νέα αυτά μέτρα θα βρίσκονται σε διαρκή εξέλιξη και οι λογαριασμοί που θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν εφαρμογές τρίτων για να μεγαλώσουν το κοινό τους, θα έχουν μια διαφορετική εμπειρία στο Instagram,” δήλωσε η υπηρεσία, χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες.
Μέχρι στιγμής το Instagram δεν έχει αναφέρει αν αυτή η ψεύτικη δραστηριότητα χρησιμοποιήθηκε για διαμοιρασμό ψεύτικων πληροφοριών. Πριν λίγο καιρό όμως το Facebook διέγραψε αρκετά fake accounts αφού σύμφωνα με την εταιρεία, τα περισσότερα fake accounts οφείλονται σε κυβερνοεπιθέσεις.