Η αύξηση των μισθών στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε σε χαμηλό διετίας τους τρεις μήνες έως τον Ιούλιο, ένα ακόμη βήμα προς τα κάτω στις μισθολογικές πιέσεις που διατηρεί την Τράπεζα της Αγγλίας σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων και πάλι φέτος.

Οι μέσες αποδοχές εξαιρουμένων των μπόνους αυξήθηκαν κατά 5,1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ανακοίνωσε την Τρίτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Ήταν η μικρότερη αύξηση από το καλοκαίρι του 2022 και σύμφωνη με τη μέση πρόβλεψη σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων.

Τα στοιχεία για τους μισθούς επιβεβαίωσαν επίσης την ενίσχυση της κρατικής σύνταξης κατά 460 λίρες (602,46 δολάρια) το επόμενο έτος, άλλη μια μεγάλη αύξηση που ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ελπίζει ότι μπορεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις μεταξύ των βουλευτών των Εργατικών για τα σχέδια περικοπής των επιδοτήσεων καυσίμων για τους συνταξιούχους το χειμώνα

Οι μισθολογικές πιέσεις στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου μειώνονται

Ενώ η BOE είναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, τα στοιχεία διατηρούν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε πορεία για μείωση αργότερα φέτος.

Μετά τη μείωση του κόστους δανεισμού για πρώτη φορά μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια τον περασμένο μήνα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της BOE έχουν υποδείξει ότι προτιμούν μια προσεκτική προσέγγιση για περαιτέρω μειώσεις. Η αύξηση των μισθών εξακολουθεί να είναι υψηλότερη από ό,τι η BOE θεωρεί συμβατό για τη διατήρηση του πληθωρισμού στο στόχο του 2%. Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν επίσης ότι η ανεργία μειώθηκε στο 4,1% τους τελευταίους τρεις μήνες, δεύτερη συνεχόμενη μείωση, ενώ ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται αυξήθηκε ταχύτερα από τις προβλέψεις κατά 265.000.
«Η αύξηση των μισθών κινείται προς τα κάτω, και επομένως προς τη σωστή κατεύθυνση για μια ακόμη μείωση των επιτοκίων, πιθανότατα τον Νοέμβριο», δήλωσε ο Tomasz Wieladek, επικεφαλής Ευρωπαίος οικονομολόγος της T. Rowe Price. «Με την ισχυρή αύξηση της δραστηριότητας και την ισχυρή αύξηση της απασχόλησης, υπάρχει ο κίνδυνος η αύξηση των μισθών να σταματήσει τελικά σε ένα επίπεδο που δεν συνάδει με τον στόχο του πληθωρισμού».