Ο Γενικός Εισαγγελέας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας για τον χειρισμό απόρρητων εγγράφων από τον Τζο Μπάιντεν, γνωστοποιώντας τον διορισμό ειδικού Εισαγγελέα, για τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η νομική ομάδα του κ. Μπάιντεν εντόπισε σε αποθηκευτικό χώρο στο γκαράζ της κατοικίας του στο Γουίλμινγκτον του Ντέλαγουερ, δεύτερη παρτίδα διαβαθμισμένων εγγράφων από όταν ο νυν ένοικος του Λευκού Οίκου ήταν Αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση του Ρίτσαρντ Σάουμπερ, ειδικού συμβούλου του Προέδρου, ήλθε λίγες μέρες αφότου ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι μία παλαιότερη παρτίδα εγγράφων είχε ανακαλυφθεί τον Νοέμβριο στο ντουλάπι γραφείου σε think tank του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια που χρησιμοποιούσε ο Τζο Μπάιντεν, μετά την αποχώρηση από την αντιπροεδρία.

Οι αποκαλύψεις έχουν δημιουργήσει νομικούς και πολιτικούς «πονοκεφάλους» για τον Αμερικανό Πρόεδρο, καθώς προετοιμάζεται για να διεκδικήσει την επανεκλογή του. Μόνο ένα έγγραφο βρέθηκε σε δωμάτιο δίπλα στο γκαράζ στο Γουίλμινγκτον και κανένα έγγραφο δεν εντοπίσθηκε στο σπίτι του Μπάιντεν στο Ρίχομποθ Μπιτς, ανέφερε ο κ. Σάουμπερ, σε ανακοίνωσή του. Η κυβέρνηση «συνεργάζεται πλήρως» για να διασφαλίσει ότι τα αρχεία αντιμετωπίζονται σωστά, τόνισε.

Υπάρχουν διαφορές μεταξύ της αποκάλυψης ότι η νομική ομάδα του κ. Μπάιντεν βρήκε διαβαθμισμένα έγγραφα στα ακίνητά του και της συνεχιζόμενης έρευνας του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την άρνηση του τέως Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να παραδώσει διαβαθμισμένα έγγραφα που ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας πήρε μαζί του από τον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ κράτησε χιλιάδες κρατικά αρχεία, μερικές εκατοντάδες από τα οποία είχαν χαρακτηρισθεί ως «διαβαθμισμένα», στην προσωπική του κατοικία στη Φλόριντα για περισσότερο από έναν χρόνο μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο και δεν τα επέστρεψε αμέσως, παρά τα πολυάριθμα αιτήματα των Εθνικών Αρχείων.

Όταν τελικά παρέδωσε δεκαπέντε κουτιά με αρχεία τον Ιανουάριο του 2022, τα Εθνικά Αρχεία ανακάλυψαν ότι περισσότερα από 100 ήταν διαβαθμισμένα. Το θέμα παραπέμφθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης την άνοιξη και διορίσθηκε ειδικός σύμβουλος για να επιβλέπει την έρευνα.

Διαβάστε ακόμη: