Σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεών της για τα έσοδα στο σύνολο του 2024, που αναμένει ότι θα ξεπεράσουν τα 22 δισ. ευρώ, προχώρησε την Πέμπτη η ING Groep, μετά την ανακοίνωση εσόδων για το β’ τρίμηνο υψηλότερων των εκτιμήσεων.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Ολλανδίας βάσει ενεργητικού ανέμενε τον Φεβρουάριο συνολικά έσοδα περίπου 22 δισ. ευρώ (23,82 δισ. δολαρίων), χαμηλότερα των 22,58 δισ. ευρώ που πραγματοποίησε το 2023.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Steven van Rijswijk σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, “η ζήτηση δανείων αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο, και είχαμε περισσότερες καταθέσεις, περίπου 15 δισ. ευρώ”.

Μετά από χρόνια χαμηλών επιτοκίων, η αύξηση του κόστους δανεισμού άλλαξε το παιχνίδι για τα τραπεζικά κέρδη στην Ευρώπη, με τις μετοχές να εκτινάσσονται στα ύψη λόγω των προσδοκόμενων αποδόσεων στους μετόχους.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους, βασικός δείκτης μέτρησης των κερδών από δάνεια αφαιρουμένων των καταθέσεων, ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών και ανήλθαν στα 3,83 δισ. ευρώ για το β’ τρίμηνο, υποστηριζόμενα από την αύξηση του όγκου χορηγήσεων και καταθέσεων. Οι αναλυτές ανέμεναν καθαρά έσοδα από τόκους ύψους 3,80 δισ. ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη άγγιξαν το 1,78 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας επίσης τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 1,64 δισ. ευρώ.

Ο δείκτης CET1, βασικό μέτρο χρηματοοικονομικής ευρωστίας, υποχώρησε στο 14,0% στο τέλος του β’ τριμήνου, ως αποτέλεσμα της επαναγοράς μετοχών ύψους 2,5 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε τον Μάιο και αναμένεται να συγκλίνει προς τον στόχο του περίπου 12,5% έως το 2025, ανέφερε η τράπεζα.

Η καθαρή αύξηση στις προβλέψεις για ζημίες δανείων -χρήματα που προορίζονται για την κάλυψη κόκκινων δανείων- ανήλθαν συνολικά στα 300 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο, πολύ πάνω από τα 98 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Τέλος, η ING ανακοίνωσε ότι θα καταβάλει μέρισμα 0,35 ευρώ ανά μετοχή τον Αύγουστο, όσο και πέρυσι.

Διαβάστε ακόμη: