Ως «close call» χαρακτηρίζει η ING μία ενδεχόμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για νέα μείωση των επιτοκίων από τον Σεπτέμβριο, δεδομένων των απογοητευτικών στοιχείων για τον πληθωρισμό του Ιουλίου στην Ευρωζώνη, όπου αναμένεται οριακή άνοδος των τιμών στο 2,6% από το 2,5% ένα μήνα πριν.
Η ολλανδική τράπεζα επισημαίνει πως το στοιχείο που πιθανώς εξετάζει περισσότερο η ΕΚΤ είναι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, καθώς είναι ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό στοιχείο για όλα τα κράτη – μέλη της ζώνης του ευρώ, ενώ επίσης διατρέχεται από μεγάλη ευαισθησία στις αυξήσεις των μισθών. Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών αποκλιμακώθηκε – αλλά μόνο οριακά, στο 4,0% από 4,1% τον Ιούνιο.
Παράλληλα, προειδοποιεί πως οι τιμές της ενέργειας θα συνεχίσουν να έχουν ασταθή αντίκτυπο το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ παραμένουν σημαντικός μοχλός για τις διακυμάνσεις των πληθωριστικών πιέσεων για όλο το 2024. Όσον αφορά τον υποκείμενο πληθωρισμό – πιθανότατα το πιο σημαντικό μέτρο στην αξιολόγηση της ΕΚΤ – εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί στο 2,7% το τρίτο τρίμηνο και 2,6% το τέταρτο.
«Εξετάζοντας τα σημερινά δεδομένα, θα χρειαζόμασταν σίγουρα καλύτερα στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. τόσο στην έρευνα PMI όσο και στην έρευνα της Κομισιόν η ισχύς των επιχειρήσεων έχει αρχίσει να αποδυναμώνεται» υπογραμμίζει η ING, προσθέτοντας πως τα τελευταία στοιχεία δεν έδωσαν στην ΕΚΤ τη βεβαιότητα που χρειάζεται για να επιβεβαιώσει ότι η μάχη με τον πληθωρισμό κερδήθηκε.
«Τούτου λεχθέντος, τα στοιχεία εξακολουθούν να υποδηλώνουν ότι η πτωτική τάση του πληθωρισμού είναι πιθανό να συνεχιστεί. Και πρέπει να έχουμε υπόψιν πως στο τρέχον επίπεδο, τα επιτόκια εξακολουθούν να συνεπάγονται με περιοριστική νομισματική πολιτική. Με τα στοιχεία της Τετάρτης, ελαττώνεται ελαφρώς η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, αλλά απομένουν ακόμη 6 εβδομάδες προτού η ΕΚΤ τελικά αποφασίσει» καταλήγει.
Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα τον Ιούλιο κατέγραψε τον πέμπτο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, μετά από:
- Βέλγιο (5,5%)
- Εσθονία (3,5%)
- Ολλανδία (3,5%)
- Κροατία (3,4%)
Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης στη Γερμανία ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,6% από 2,5% τον Ιούνιο. Στη Γαλλία στο 2,6% από 2,5% τον Ιούνιο, στην Ισπανία υποχώρησε στο 2,9% από 3,6% ένα μήνα πριν και στην Ιταλία ο πληθωρισμός ενισχύθηκε στο 1,7% από 0,9% τον Ιούνιο.