Στο Boeing 737-500 της εταιρείας Sriwijaya Air επέβαιναν 62 άνθρωποι, ανάμεσά τους 7 παιδιά και 3 μωρά. Δύτες εντόπισαν σε βάθος 23 μέτρων στη θάλασσα της Ιάβας τμήματα του αεροπλάνου που συνετρίβη στην Ινδονησία, λίγη ώρα μετά την απογείωσή του από την Τζακάρτα., καθώς και ανθρώπινα μέλη.

«Λάβαμε αναφορές από την ομάδα των δυτών ότι η ορατότητα στο νερό είναι καλή, κάτι που επέτρεψε τον εντοπισμό κάποιων τμημάτων του αεροπλάνου. Είμαστε σίγουροι ότι αυτό είναι το σημείο στο οποίο συνετρίβη», δήλωσε ο αντιπτέραρχος

Τα τμήματα που εντοπίστηκαν περιελάμβαναν σπασμένα κομμάτια της ατράκτου, με τα στοιχεία του αεροπλάνου, εξήγησε ο ίδιος. Νωρίτερα, διασώστες ανέσυραν ανθρώπινα μέλη, κομμάτια ρούχων και μεταλλικά κομμάτια, από την επιφάνεια της θάλασσας.

Το σημείο της συντριβής του αεροσκάφους εντοπίστηκε όταν το σόναρ πλοίου που μετέχει στην έρευνα ανίχνευσε σήμα από το Boeing, σε σημείο που ταίριαζε με τις συντεταγμένες όπου οι πιλότοι έκαναν την τελευταία επικοινωνία με τον πύργο ελέγχου, προτού εξαφανιστεί το αεροπλάνο από τα ραντάρ. Δεν είναι ξεκάθαρο αν το σήμα που ανιχνεύθηκε ήταν από το μαύρο κουτί. Στην επιχείρηση μετέχουν πλοία έρευνα και διάσωσης, σκάφη του πολεμικού ναυτικού, ελικόπτερα, αλλά και δύτες. Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι τα ανθρώπινα μέλη που εντοπίστηκαν μεταφέρθηκαν στην ακτή, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της αναγνώρισης.

Ακόμη δεν είναι γνωστό τι προκάλεσε το αεροπορικό δυστύχημα, ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις για επιζώντες. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα, η αναχώρηση της πτήσης έγινε με μία ώρα καθυστέρηση. Τέσσερα λεπτά μετά την απογείωση εξαφανίστηκε από τα ραντάρ, έπειτα από την επικοινωνία του πιλότου με τον πύργο ελέγχου, για να ενημερώσει ότι θα ανέβει σε υψόμετρο 29.000 ποδιών. Το αεροπλάνο δεν έστειλε σήμα κινδύνου πριν από τη συντριβή. Εκτιμάται ότι έχασε ύψος 10.000 ποδιών σε λιγότερο από ένα λεπτό, σύμφωνα με το Flightradar24.

Ψαράδες στην περιοχή, ανάμεσα στα νησιά Λάνκανγκ και Λάκι, βόρεια της ακτής της Τζακάρτας, ανέφεραν ότι άκουσαν μία έκρηξη. «Ακούσαμε κάτι να εκρήγνυται, νομίζαμε ότι ήταν βόμβα ή τσουνάμι, γιατί μετά είδαμε ένα μεγάλο κύμα», δήλωσε στο Associated Press ο Σολίχιν, ψαράς στην περιοχή. «Έβρεχε σφοδρά και ο καιρός ήταν τόσο κακός, οπότε ήταν δύσκολο να δούμε καθαρά. Αλλά είδαμε το κύμα μετά τον ήχο. Ήμασταν πολύ σοκαρισμένοι και αμέσως είδαμε τα συντρίμμια του αεροσκάφους και καύσιμα γύρω από τη βάρκα μας», περιέγραψε.