Ινδία: Συναγερμός για γρίπη των πτηνών. Tην ώρα που η Ινδία δίνει μάχη με τη φονική πανδημία του νέου κορωνοϊού, τουλάχιστον έξι Πολιτείες εντείνουν τις προσπάθειες περιορισμού της εξάπλωσης δύο στελεχών της γρίπης των πτηνών, του H5N1 και του H5N8 – ενός στελέχους υψηλής παθογονικότητας για τα πτηνά, με σοβαρές επιπτώσεις στην πτηνοτροφία, αλλά και δυνητικούς κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου.

Την περασμένη εβδομάδα εντοπίστηκαν 2.400 νεκρά πουλιά σε λίμνη στα Ιμαλάια, όπου συχνάζουν μεγάλα σμήνη αποδημητικών πτηνών στη διάρκεια του χειμώνα. Δείγματα που εστάλησαν για ανάλυση βγήκαν θετικά στον H5N1. Tα περισσότερα από τα νεκρά πουλιά ανήκαν σ’ ένα είδος αγριόχηνων, που πετούν στο μεγαλύτερο υψόμετρο στον πλανήτη και μεταναστεύουν στη νότια Ασία τη χειμερινή περίοδο.

Οι Αρχές της πολιτείας Himachal Pradesh απαγόρευσαν την πώληση και εξαγωγές πουλερικών από την περιοχή. Την ίδια ώρα στη νότια Πολιτεία Κεράλα της Ινδίας, όπου πέθαναν κάπου 12.000 πάπιες από ένα ξέσπασμα του στελέχους H5N8, οι τοπικές Αρχές προχώρησαν στη θανάτωση 35.000 πουλερικών σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από το επίκεντρο της μόλυνσης.

Στη γειτονική Πολιτεία Ταμιλ Ναντού εκπόνησαν ήδη ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση πιθανών ανθρώπινων κρουσμάτων. «Η γρίπη των πτηνών εξαπλώνεται ταχύτατα, άρα υπάρχει πιθανότητα μόλυνσης και ανθρώπων, γι’ αυτό και λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της πολιτείας αυτής της Ινδίας.