Στην ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι αφιερωμένο το σημερινό google doodle. Η 14η Φεβρουαρίου θεωρείται η «ημέρα των ερωτευμένων».

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου, λέγεται ότι προήλθε από μία χριστιανική εορτή προς τιμήν ενός χριστιανού μάρτυρα, του Βαλεντίνου. Η επικρατέστερη αφήγηση, έχει να κάνει για τη φυλάκιση του Αγίου Βαλεντίνου της Ρώμης το 2ο αιώνα μ.Χ., επειδή διακονούσε χριστιανούς που διώκονταν από την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Πότε έζησε ο Άγιος Βαλεντίνος, ο ιερέας που βοήθησε Χριστιανούς και μαρτύρησε

Ο Άγιος Βαλεντίνος (ιταλικά: San Valentino‎, λατινικά: Sanctus Valentinus‎), επίσημα γνωστός ως Άγιος Βαλεντίνος της Ρώμης, ήταν ευρέως αναγνωρισμένος Ρωμαιοκαθολικός Άγιος του 3ου αιώνα και τιμάται στις 14 Φεβρουαρίου. Από τον Μεσαίωνα, συνδέεται με μια παράδοση γαλήνιας αγάπης.

Μαρτύρησε και θάφτηκε σε χριστιανικό κοιμητήριο στην Βία Φλαμινία κοντά στο Πόντε Μιλβίο της βόρειας Ρώμης στις 14 Φεβρουαρίου.

Πότε ξεκίνησε να εορτάζεται η «Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου» ως η «Ημέρα των Ερωτευμένων»

Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου λέγεται ότι καθιερώθηκε το 496 μ.Χ. από τον Πάπα Γελάσιο Α’ για να γιορτάζεται στις 14 Φεβρουαρίου, προς τιμήν του Αγίου Βαλεντίνου της Ρώμης, ο οποίος πέθανε την ίδια ημερομηνία, το 269 μ.Χ. Η ημερομηνία αυτή θα συνδεόταν τον 14ο-15ο με τους ερωτευμένους, καθώς τότε άρχισε να ανθεί η αντίληψη για τον αυλικό έρωτα, ενώ παράλληλα το ίδιο άρχιζε να ανθεί και η ερωτική ποίηση.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη χρονιά που άρχισε να γιορτάζεται η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Άλλοι υποστηρίζουν ότι αυτή η ημέρα άρχιζε να γιορτάζεται πολύ αργότερα, περίπου τον 18ο αιώνα και όχι τον 5ο μ.Χ. Συγκεκριμένα στην Αγγλία αυτή η γιορτή, αποτελούσε αφορμή για τα ζευγάρια, ώστε να εκφράζουν την αγάπη τους, ο ένας για τον άλλον, προσφέροντας λουλούδια, γλυκίσματα και ευχετήρια κάρτες γνωστές και ως «valentines».

Η Google γιορτάζει την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου με ένα doodle - Ποιός ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος

Το google doodle για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Η Goodle με ένα τρυφερό Doodle τιμά την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Πρωταγωνιστές είναι δύο μικρά χάμστερ τα οποία τους χωρίζει μία σειρά από σωλήνες. Ο χρήστης της Google πρέπει να προσπαθήσει να διώξει τα εμπόδια που είναι ανάμεσα τους, ώστε να μπορέσουν να βρεθούν το ένα στην αγκαλιά του άλλου.

Η Google γιορτάζει την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου με ένα doodle - Ποιός ήταν ο Άγιος Βαλεντίνος

«Κάποιες φορές η αγάπη σε ξαφνιάζει. Μπορεί να είναι γεμάτη με ανατροπές και παρά τα σκαμπανεβάσματα, ακόμη μπορεί να φέρει πιο κοντά τον κόσμο», είναι το μήνυμα που μεταφέρει το google doodle.

 

Ημέρα Αγίου Βαλεντίνου: Ζωολογικός κήπος βαπτίζει κατσαρίδες με ονόματα πρώην