Η συμφωνία για την περαιτέρω ενίσχυση έκλεισε κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρώσο ομόλογό του Μιχαήλ Μισούστιν, ενώ οι λεπτομέρειες οριστικοποιήθηκαν σε επικοινωνία του αν. υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με τον Ρώσο υπουργό Μεταφορών, Βιτάλι Σαβέλιεφ. Το ένα από τα δύο θηριώδη αεροσκάφη θα είναι μόνιμα σταθευμένο στην Αθήνα και το άλλο στη Θεσσαλονίκη.

Τα μεγαθήρια αεροσκάφη τύπου Ilyushin Il-76, από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, αποκαλούνται ιπτάμενα τάνκερ, καθώς μεταφέρουν έως 44 τόνους νερό, ανέφερε το ΑΠΕ ΜΠΕ σε τηλεγράφημά του. Aποτελούν τετρακινητήριο τζετ της Ρωσικής Ilyushin, τα οποία σχεδιάστηκαν, αρχικά, με κύριο στόχο την αερομεταφορά στρατιωτικού υλικού και εξοπλισμού.

Τα Mil Mi-8, πάλι, χρησιμοποιούνται από περισσότερες από χώρες, για ένα εύρος αποστολών, μεταξύ των οποίων η συνδρομή σε επιχειρήσεις πυρόσβεσης.

Ρωσική τεχνογνωσία: Ilyushin Il-76 σε ρόλο αεροπυρόσβεσης, μεταφέροντας 49 τόνους νερού

Έχουμε δει τις παγκόσμιες προσπάθειες για μετατροπή διαφόρων τύπων αεροσκαφών, πολιτικών και στρατιωτικών, σε ρόλο αεροπυρόσβεσης, πέρα δηλαδή από εκείνα που έχουν από την αρχή κατασκευαστεί για αυτό το ρόλο. Σε χώρες της Δύσης έχουμε δει μέχρι Boeing 747, αλλά και άλλα μοντέλα της γνωστής εταιρίας, πολιτικά και στρατιωτικά C-130 με κιτ δεξαμενών και βέβαια πολλά ελικόπτερα με κάδο ή με ειδικό κάνιστρο.

Από τη Ρωσία είναι ακόμη σε χρήση, αν και όχι πολύ συχνά, το τεράστιο Ilyushin Il-76 των 100 τόνων κενού βάρους. Το μεγάλο αυτό μεταγωγικό χρησιμοποιεί ένα κιτ VAP-2 το οποίο σε περίπου 2 ώρες μπορεί να προσαρμοστεί στο χώρο του φορτίου, στην ουσία μια μεγάλη κυλινδρική δεξαμενή, η οποία στο πίσω μέρος έχει 2 συστήματα απόρριψης. Το VAP-2 μπορεί να μεταφέρει έως 49 τόνους νερού, ενώ η πιο πρόσφατη χρήση του αεροσκάφους ήταν πριν λίγες μέρες, σε πυρκαγία στο εθνικό πάρκο της Μορντόβια, ενός ομόσπονδου κρατιδίου της Ρωσίας, στα ανατολικά της Μόσχας.

Η ημερομηνία άφιξης των σκαφών στην Ελλάδα δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί, ωστόσο, σε tweet της η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα έκανε λόγο για «άμεση ανταπόκριση» της Μόσχας στο αίτημα των ελληνικών αρχών.