Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό άσκησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος, αναφέροντας σε συνέντευξη του στον ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5», ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο άνθρωπος που συντονίζει τη λεηλασία και την καταστροφή των Ελλήνων πολιτών, παίρνει την κρίση και την κάνει ευκαιρία για τους λίγους, πολλαπλασιάζοντας τις συνέπειες για τους πολλούς».

Ο κ. Ηλιόπουλος υποστήριξε ότι «κάθε αριστερός, δημοκράτης, προοδευτικός άνθρωπος θέλει να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η πολιτική Μητσοτάκη» και πως «το κάλεσμα για μια προοδευτική διακυβέρνηση δεν έχει ούτε αποκλεισμούς ούτε προνομιακούς συνομιλητές». «Την επόμενη μέρα οι πολίτες δεν θα συγχωρήσουν μια πολιτική δύναμη που ενώ θα μπορεί να συμμετέχει σε ένα τέτοιο σχέδιο, δεν θα το κάνει», υπογράμμισε.

Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά με τη συζήτηση στη Βουλή για την αμυντική και εξωτερική πολιτική, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «προχωράει σε κάτι που κανείς πρωθυπουργός δεν έχει κάνει ποτέ. Ούτε από τη δική του παράταξη. Δίνει χωρίς χρονικό όριο στρατιωτικές βάσεις σε συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες». Πρόσθεσε ότι «η πολιτική του προβλέψιμου και δεδομένου συμμάχου που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης έχει αποτύχει στα πάντα», και τον επέκρινε για αλλαγή του αμυντικού δόγματος της χώρας με προσωπική απόφαση του. «Η χώρα μας δεν είναι χωράφι του», σχολίασε. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν έχει καμία στρατηγική για την εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας και η μεγαλύτερη απόδειξη γι’ αυτό είναι ότι για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τη μεγαλύτερη διπλωματική μας επιτυχία, δεν έχει φέρει καν προς ψήφιση στη Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας, γιατί μάλλον ζορίζεται από τον κ. Σαμαρά…». Σημείωσε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «ποτέ δεν υπέγραψε καμία επ’ αόριστο παραχώρηση βάσεων» και ότι «η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική έγινε πράξη την περίοδο 2015-2019». Για την Τουρκία ανέφερε ότι δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και ότι «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά στο κλίμα έντασης με την Τουρκία, γι΄ αυτό επιμένουμε αυτή η ένταση να λυθεί με βάση το διεθνές δίκαιο, στο Δικαστήριο της Χάγης». Υποστήριξε ότι όμως «ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να ακολουθήσει αυτή τη στρατηγική γιατί είναι όμηρος του ακροδεξιού λαϊκισμού».

Αποπομπή Ρωμανού

Ζητώντας την αποπομπή του διευθυντή του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, Νίκου Ρωμανού, από τη ΝΔ επειδή χαρακτήρισε «τουρκικής εκπροσώπησης» την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, σημείωσε ότι «δεν τους δίνουμε κανένα δικαίωμα να αμφισβητούν τον πατριωτισμό της Αριστεράς και να προχωρούν σε μια σκουριασμένη πατριδοκαπηλεία ανάλογη με τις πιο μαύρες σελίδες της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ελλάδα». «Αν μέχρι το τέλος της ημέρας ο κ. Ρωμανός παραμείνει στη θέση του η ευθύνη και η ντροπή είναι όλη του Κ. Μητσοτάκη», είπε.

Αυξήσεις ρεύματος

Αναφορικά με τις αυξήσεις στο ρεύμα κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτικές επιλογές που «πολλαπλασίασαν την κρίση». Για τα υπερκέρδη είπε ότι το ζήτημα είναι η άμεση κατάργηση του μηχανισμού αναπαραγωγής τους και η άμεση φορολόγησή τους. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι «είναι εφικτό να έχουμε μια ΔΕΗ που θα λειτουργεί με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρότυπο. Και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση. Για να στηρίξουμε την βιομηχανία της χώρας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά».

«Όποιος και όποια θέλει να δυναμώσει το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής είναι παραπάνω από καλοδεχούμενος και αναγκαίος να έρθει να ψηφίσει στην κάλπη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», είπε για τις εσωκομματικές εκλογές την Κυριακή, επισημαίνοντας ότι η δεύτερη κάλπη αφορά τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και σε αυτή ψηφίζουν τα ήδη εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος. Ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός φοβάται τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πως «ο κίνδυνος για τον κ. Μητσοτάκη είναι η ελπίδα για την κοινωνική πλειοψηφία. Εμείς βλέπουμε την ελπίδα στα μάτια των ανθρώπων. Και στις περιοδείες που κάνει ο Αλ. Τσίπρας». Σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενισχύεται, δυναμώνει και είναι εδώ για την κοινωνική δικαιοσύνη και τους πολλούς».